Wednesday, 1 March 2017

Carrot soudles | Marchewkowy makaron

Hi healthy eaters!
We are trying to fit into the current trend of preparing noodles from everything except eggs, flour and giving it strange names. So here you have Soudles - combination of noodles and soup. This recipe definitely comes from the "student's life" series. More description of this weird combination of flavors below.

Staramy się wpasować w ostatnią modę tworzenia makaronu ze wszystkiego z wyjątkiem mąki i jajek oraz nadawaniu im dziwnych nazw. Przed wami "soudles", po angielsku kombinacja makaronu i zupy. Lecz nie zwykłego makaronu, bo takiego z marchewki. Ten przepis zdecydowanie należy do cyklu "z życia studenta". Dokładniejszy opis tych dziwnych smakowych połączeń poniżej.



























Friday, 24 February 2017

Simplicity for students | Prostota dla studentów

Hi healthy eaters!
According to our statistics, most of you are students. This fact may become challenging both because some of you would demand fancy, healthy recipes full of goodness and nuts (good for your brain) but the rest of you probably would fall more into quick, quite cheap and simple recipes. Today you will find proposition which does not really look representative but combines both the demand for healthy eating and low-budget one.

Sugerując się naszymi statystykami, większość z was to studenci. Ten fakt może przysporzyć paru kłopotów zarówno dlatego że niektórzy będą wymagać wymyślnych, zdrowych przepisów pełnych dobroci i orzechów (w końcu polepszają pracę mózgu), za to reszta prawdopodobnie wolałaby coś szybkiego, raczej taniego i niezbyt wymagającego. Dzisiejsza propozycja nie przyciąga swym apetycznym wyglądem lecz łączy zapotrzebowanie na zdrowe odżywianie się przy niskich kosztach.


Sunday, 12 February 2017

Chinese rice | Chiński ryż

Hi healthy eaters!
Today, we would like you to remind you some famous saying while publishing this recipe. Don't judge book by its cover. We are aware of a fact that it can be hard when it comes to food, especially when on your plate suddenly appears rice gloop with some other mysterious elements in it. Nevertheless, you should trust us when we say that it is worth trying. And it is on of this "quick lunch" ones.

Dzisiaj chciałybyśmy wam przypomnieć pewne powiedzenie publikując ten przepis. Nie oceniaj książki po okładce! Jesteśmy świadome, że może być to ciężkie jeśli chodzi o jedzenie, zwłaszcza jeśli na twoim talerzu pojawia się ryżowa breja z innymi zagadkowymi składnikami w środku. Jednak,  powinniście nam zufać gdy mówimy że warto to przetestować. Poza tym, to jeden z tych "szybkich pomysłów na lunch."



























Monday, 23 January 2017

Baked apple&pear with saffron ricotta | Pieczone jabłka i gruszki z szafranową ricottą.

Hi healthy eaters!
Culinary experiments are definitely one of the most fascinating. Not only you have the opportunity to discover something new but you also develop your creativity. And nothing can influence it more than a culinary gift, in particular, spices. Saffron, the most appreciated spice in the World qualifies as the best present for a cooking lover.

Eksperymenty w kuchni zdecydowanie zaliczają się do jednych z najbardziej interesujących. Nie tylko stwarzają okazje do wymyślania nowych potraw, ale też wymagają kreatywności. A nic tak nie potrafi pobudzać kreatywności jak prezenty kulinarne, a w szczególności - przyprawy. Szafran, najbadziej doceniana przyprawa na Świecie świetnie się kwalifikuje do tej kategorii.


Wednesday, 11 January 2017

Breakfast inspiration #22

Quinoa with orange-infused apple sauce and roasted nuts.

Komosa ryżowa z pomarańczowymi prażonymi jabłkami i prażonymi orzechami.



Friday, 6 January 2017

Honey carrot cake | Miodowe ciasto marchewkowe.

Hi healthy eaters!
Today it is time for something little bit different. Firstly, given recipe is not ours, it is also not healthy into pain as usually but, the most important, it tastes great. Honey, buttery, nutty, moist. Ladies and gentleman, honey carrot cake!

Dzisiaj nadszedł czas na coś odrobinę innego. Po pierwsze, nie jest to nasz przepis, nie jest także do bólu zdrowy jak zwykle, ale co najważniejsze, świetnie smakuje. Miodowe, maślane, orzechowe, wilgotne. Panie i Panowie, miodowe ciasto marchewkowe!



Sunday, 1 January 2017

Turbot with lemon sauce and lime rice | Turbot z sosem cytrynowym i limonkowym ryżem.

Hi healthy eaters!
Sometimes you make dish which suprises you with its sophistication. However, this recipe is only apparently sophisticated since it bases on good quality basic ingredients. Probably the one thing you should really take care in this dish is a good fish (we recommend you turbot). Finally, you receive dish looking like the one from Three Michelin star restaurant yet still pretty simple.

Raz na jakiś czas zdarza się przygotować danie, które nas samych zaskoczy swoim wyrafinowaniem. Ten przepis jedynie sprawia wrażenie wyrafinowanego, bazuje na dobrej jakości, podstawowych składnikach. Prawdopodobnie jedynym aspektem na którym bardziej trzeba się skupić jest wybór dobrej jakości ryby (polecamy turbota). Na koniec otrzymujesz danie niczym z restauracji nagrodzonej trzema gwiazdkami Michelin, a jednak wciąż bardzo proste.