Saturday 23 December 2017

Sernik pomarańczowy z białą czekoladą.
































Składniki
1 kg sera
200g śmietany 36%
3 łyżki mąki
3 duże jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
kilka kropli aromatu pomarańczkowego
bakalie: rodzynki, figi

Spód:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
2 duże łyżki cukru
1 jajko
60g masła
3 łyżki mąki
1 łyżeczka przyprawy piernikowej
garść posiekanych orzechów włoskich

tabliczka białej czekolady
pomarańcza

Metoda
Foremkę o średnicy ok. 21 cm (nie mniej) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170C. W tym czasie roztopić czekoladę, a masło utrzeć z cukrem. W osobnej misce utrzeć jajko na pianę. Do masła z cukrem dodać mąkę i pzryprawę piernikową, dolać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać, a na koniec wmieszać jeszcze jajko i posiekane orzechy. Piec ok. 15 minut.

W międzyczasie ser twarogowy, mąkę, śmietanę, cukier i skórkę startą z pomarańczy wymieszać mikserem na gładką masę. Wbijać powoli po jednym jajku z ok. 30-sekundowym odstępem po każdym z nich. Na koniec dodać śmietanę, aromat pomarańczowy, posiekane rodzynki i figi i wymieszać dokładnie. Wylać na upieczony spód i piec nawet do 2 godzin w 170C.

Polewa:
Tabliczkę czekolady rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu z dużą ilością skórki startej z pomarańczy i około 3 łyżkami świeżego soku pomaranczowego. Lekko ostudzoną rozsmarować na zimnym serniku i udekorować.


No comments:

Post a Comment