Sunday, 23 July 2017

Red Currant Scones | Scones z czerwoną porzeczką

Niedługo staniemy się specjalistkami od angielskich słodkich bułeczek śniadaniowych. Dzisiaj proponujemy wersję z czerwoną porzeczką. Lekko kwaskowe, bardziej wilgotne, cudowne jeszcze ciepłe i pachnące z masłem i z dżemem. Oczywiście do porannej kawy.




W tym sezonie niemal rzuciłyśmy się na porzeczki. Korzystamy w pełni z okazji, że małe kwaskowe kuleczki tak obrodziły. Co najmniej dwa kilo na tydzień, co pobudza naszą kreatywność. Te scones powstały z konieczności wykorzystania resztek czerwonych porzeczek, a jednocześnie z braku wyszukanych składników. Bo scones to prostota. Za to jaka pyszna.

Ingredients
1 cup rye flour
1 cup plain flour
2 tsp baking powder
pinch of cinnamon and nutmeg
50g butter
1 cup yoghurt
1 tbsp honey
2 tbsp candied orange peel
1 tbsp lemon peel
3/4 cup red currant

Składniki
1 szklanka mąki żytniej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
50g masła 
1 szklanka jogurtu
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka startej skrórki z cytryny
1 łyżka miodu
3/4 szklanki obranej czerwonej porzeczki

Metoda
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj. Dodaj jogurt, miód, skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową i rozrób ciasto rękoma. Na koniec dodaj porzeczki i delikatnie wmieszaj w ciasto. I tak wiele z nich popęka, a ciasto zrobi się bardzo wilgotne, ale to nie wpłynie na efekt końcowy. Wyłamuj z ciasta kawałki, formuj kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 180C.

No comments:

Post a Comment