Tuesday 22 December 2015

Shakshuka.

Hi healthy eaters!
It's getting colder outside, though, warmer in the kitchen while preparing warm meals to make us feel warmer from the inside. The key word for today - warm!

Jest coraz zimniej na zewnątrz, jednak, coraz cieplej w kuchni, podczas gdy przygotowujemy ciepłe posiłku, aby ogrzały nas od środka. Słowo klucz na dziś - ciepło!










Shakshuka is believed to be a meal with Tunisian origins and it's claimed to have clear and strong tastes. Confirmed, this original combination of tastes makes the meal more unique. Hope you'll try and let us know what your impression is. Enjoy!

Shakshuka uważana jest za potrawę pochodzenia tunezyjskiego i mówi się, iż posiada wyraziste i mocne smaki. Potwierdzone, ta oryginalna kombinacja smaków nadaje potrawie unikatowego i niepowtarzalnego charakteru. Mamy nadzieję, że spróbujecie i dacie nam znać, jakie są Wasze odczucia. Smacznego!

WG.



Serves 3
Ingredients
2 tomatoes
1/2 can black bean
1 tsp butter
1/2 chiorizo or other ham (can skip)
3 eggs
spices: pepper, salt, cumin, grounded chili, smoked papprika

Method
Melt butter on a pan and add sliced chiorizo. Add tomatoes chopped into quite big cubes and red bean. Fry for about 1-2 minutes, mix with the spices: inch of salt and pepper, 1/2 tsp smoked papprika, pinch of cumin and a little bit of chili. Add eggs. Cover pan with a lid and cook for 3-4 minutes until egg white solid.

~Polish version
Na 3 porcje
Składniki
2 pomidory
1/2 puszki czerwonej fasoli
1 łyżeczka masła
1/2 kiełbasy chiorizo lub innej synki (można pominąć)
3 jajka
przyprawy: sól, pieprz, kumin, chili w proszku, papryka wędzona

Metoda
Na patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojone w kostkę lub plastry chiorizo. Dodaj pokrojone w dość dużą kostkę pomidory i czerwoną fasolę. Wymieszaj z przyprawami: szczypta soli i pieprzu, pół łyżeczki wędzonej papryki, szczypta kuminu i odrobina chili. Gotuj przez ok. 1-2 minuty. Dodaj jajka. Przykryj patelnie pokrywką i gotuj od 3 do 4 minut dopóki białka jajek się nie zetną.

No comments:

Post a Comment