Sunday 20 March 2016

Stir-fry millet with vegetables

Hi healthy eaters!
Spring this year is coming remarkably slowly. We desperately need fresh fruits and vegetables available on street markets from local farmers and to finally enjoy the taste of the approaching summer.

Wiosna tego roku nadciąga szczególnie powoli. Desperacko potrzebjemy świeżych warzyw i owoców dostępnych na rynkach od lokalnych rolników i w końcu móc cieszyć się smakiem nadchodzącego lata.




























However, before the arrival of the spring you can still enjoy vegetables, mainly frozen ones, but still. Our today's proposition is the essence of health. Combination of seven kinds of veggies with millet considered as a super food creates delicious mixture. Get rid of frozen food leftovers and prepare your freezer for new portion of this year's crops. Prepare delicious lunch and enjoy!

Jednakże, zanim nadejdzie wiosna wciąż możesz cieszyć się warzywami, co prawda mrożonymi, ale jednak! Nasza dzisiejsza propozycja to esencja zdrowia. Kombinacja siedmiu różnych gatunków warzyw i kaszy jaglanej uważanej super food tworzy pyszną mieszankę. Pozbądź się resztek mrożonek i przygotuj zamrażalkę na kolejną porcję tegorocznych zdobyczy. Przyrządź pyszny lunch.


Serves 1
Ingredients
3/4 cup cooked millet
1/2 carrot
2 slices celery
1/2 cup frozen peas
2 sun-dried tomatoes
1/2 red onion
5 slices courgette
1 handful baby spinach
1 tsp soy sauce
salt, pepper, papprika
optional: 1 tbsp white cream cheese

Method
Cut carrot and celery into medium thickness slices. Put into pan and cook until al dente. Remove cooked carrot and celery and replace with frozen peas. Pre-heat butter/oil/coconut oil on a pan and add onion chopped into thin slices. When caramelised, add courgette slices additionally cut into smaller pieces. Add pepper, salt, papprika and soy sauce. Fry for a while, then add cooked carrot and celery, peas, chopped sun-dried tomatoes and spinach. At the end add cooked millet and fry for max. 1 minute. You can serve it with cream cheese.



~Polish version

Na jedną porcję
Składniki
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 marchewki
2 plastry selera
1/2 szklanki mrożonego groszku
2 suszone pomidory
1/2 czerwonej cebuli
5 plastrów cukinii
garść szpinaku baby
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz, papryka
opcjonalnie: 1 łyżka kremowego serka

Metoda
Pokrój marchewkę i selera na średniej grubości kawałki (plastry/słupki). Umieść w garnku i gotuj aż będą al dente. Wyjmij ugotowane warzywa z wody i wrzuć mrożony groszek. Na patelni rozgrzej masło/olej/olej kokosowy i wrzuć cebulę pokrojoną na cienkie plastry. Gdy się skarmelizuje, dodaj cukinię pokrojoną w słupki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym. Smaż przez chwilę po czym dodaj ugotowaną marchewkę, selera, groszek, posiekane suszone pomidory i szpinak. Smaż aż szpinak stanie się miękki. Na sam koniec dodaj kaszę jaglaną i smaż przez maks. 1 minutę. Możesz serwować z kremowym serkiem.



No comments:

Post a Comment