Saturday 15 October 2016

Pumpkin soup with garlic cream | Krem dyniowy z czosnkowym musem.

Hi healthy eaters!
Autumn has already come. With what does it associate? Certainly darkness, red leaves, tea&coffee time etc. But it is also perfect time for cooking! Be seasonal, go and buy huge pumpkin, prepare soup and enjoy the atmosphere of fall. Simultanously think about values in your life. Small hint: check below!

Jesień w końcu nadeszła. Z czym to się łączy? Z pewnością ponura aura, pożółkłe liście, duet herbata&kawa. Ale to także idealny czas na gotowanie! Trzymaj się zasady sezonowości, kup wielką dynię, przygotuj rozgrzewającą zupę i poczuj jesienną atmosferę. Jednocześnie przeanalizuj wartości w swoim życiu. Mała podpowiedź: czytaj niżej!

























A few days ago I had a pretty decent conversation with my friend. Since we didn't talk for a longer time and certainly not in earnest (not difficult after 10 years of friendship), the topic switched from silly to the serious one. Everything started after some very simple questions: What is the meaning of life? What are the most important values? Do we have a universal aim of life? She answered all of them quite simply: "following your dreams is the meaning of life". Sounds like a cliche, doesn't it? But it would be hard not to agree with this statement. "Do what you love and do a lot of it"- says one of my favourite quotes. Because things which do not fascinate us bring monotoicity, sadness and routine. Get rid of that. 
One day later she sends me a picture found on the internet which says "the key to lead a successfull life is to find a person with whom you feel comfortable". No way, this cannot be an answer, I preffered the first one. Few hours later I find the article about the topic of our conversation. The author of the text in a perfect way summed up the golden rules. (You can check it here). As far as I am concerned, there is no ultimate truth about success. Everyone is different, so why we perpetually attempt to become an ideal? Life is given to us in order to create your own, entirely personal prescription for satisfaction. I would only suggest you to start with the most simpliest things in your life. Good luck!

Kilka dni temu przeprowadziłam dość interesującą rozmowę z moją przyjaciółką. Jako że nie rozmawiałyśmy od dłuższego czasu i z pewnością niepoważnie (co nie jest ciężkie po 10 latach przyjaźni), temat zmienił się z luźnego na nieco ważniejszy. Wszystko zaczęło się od prostego pytania: Jaki jest sens życia? Jakie są najważniejsze wartości? Czy wszyscy mamy określony cel w życiu? Moja przyjaciółka odpowiedziała na nie wszystkie w całkiem prosty sposób: "podążanie za marzeniami jest sensem życia". Brzmi jak banał, czyż nie? Lecz ciężko byłoby się nie zgodzić z tym stwierdzeniem. "Rób to, co kochasz i rób tego dużo" - tak brzmi jeden z moich ulubionych cytatów. Ponieważ rzeczy, które nas nie fascynują wprowadzają monotonię, ponurą atmosferę i rutynę. Pozbądź się ich.
Dzień później przyjaciółka wysyła mi zdjęcie znalezione w internecie z podpisem: "kluczem do szczęśliwego życia jest znalezienie osoby, z którą czujesz się komfortowo". Nie ma mowy, to nie może być odpowiedź, bliżej mi do tej o marzeniach. Kilka godzin później przypadkowo znajduję artykuł na temat naszej ostatniej rozmowy. Autor tekstu w perfekcyjny sposób zbiera złote zasady satysfakcjonującego życia (Możesz przeczytać TUTAJ). Z mojego punktu widzenia, nie istnieje jedna prawda dotycząca odnoszenia sukcesów. Każdy jest inny, więc dlaczego nieustannie dążymy do tego, żeby być idealni? Żyjemy, żeby stwarzać nasze własne wersje bycia zadowolonym z życia. Mogę tylko podpowiedzieć, że warto zacząć od najdrobniejszych rzeczy. Powodzenia!


Serves 4
1 hokkaido pumpkin
3 potatoes
1 onion
1 tbsp coconut oil
1 garlic clove
vegetable broth
seasoning: salt | pepper | turmeric | cumin | powdered ginger | smoked pepper

Garlic cream:
2 garlic cloves
5 tbsp broth
salt, pepper

Method
Chop onion, pumpkin and potatoes into small cubes. Pre-heat the coconut oil and fry choped onion until golden brown. Add pressed garlic clove, pumpkin and potatoes and fry for about 10 minutes mixing few times. Then pour the broth as much to cover the vegetables. Add the seasoning. Cook until vegetables are tender (about 15-20 minutes). With a hand blender mix the ingredients.

In another bowl add broth, garlic roasted on a pan and seasoning, and also with a hand blender blend until creamy. Pour onto pumpkin soup.

~Polish version
Składniki
1 dynia hokkaido
3 ziemniaki
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
1 ząbek czosnku
bulion warzywny
przyprawy: sól | pieprz | kurkuma | kumin | imbir w proszku | papryka wędzona

Na krem czosnkowy
2 ząbki czosnku
5 łyżek bulionu
sól, pieprz

Metoda
Posiekaj cebulę. Obraną dynię i ziemniaki pokrój w małą kostkę. W rondlu z rozgrzanym olejem kokosowym zeszklij cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzuć dynię i ziemniaki i podsmażaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie dolej tyle bulionu, aby zakrył warzywa i dodaj przyprawy. Gotuj aż warzywa zmiękną (ok.15-20 minut). Następnie używając miksera ręcznego zblenduj wszystko dokładnie na krem.

Mus czosnkowy
W osobnym naczyniu zmiksuj podsmażony na patelni czosnek z bulionem i przyprawami. Podawaj polany na krem z dyni.

No comments:

Post a Comment