Tuesday 2 May 2017

Homemade pasta with spicy sauce | Pikantny makaron domowy.

Paradoxically quick and perfect with its imperfections - homemade pasta covered with a fresh but hearty spicy tomato sauce spiced up with chiorizo sausage. Combination of polish tradition, Italian classics and Spanish spiciness.

Paradoksalnie szybkie danie, idealne w swej niedoskonałości - domowy makaron przykryty świeżym, ale konkretnym, pikantnym sosem podkręconym kiełbaską chiorizo. Połączenie polskiej tradycji, włoskiej klasyki i hiszpańskiej pikanterii.
































I'm not really a pasta person. To be honest, I'm not into all those noodles dipped in a heavy, creamy or (God no) cheesy sauces. If I eat pasta, I go for simplicity or making something from the basics. Aglio olio or cacio e peppe - I fell in love with them during my trip to Italy. However, this recipe, despite my love to classics, contains quite a lot of ingredients. I felt like a sharp, spicy sauce, so you will find in here chiorizo, jalapeno, garlic and a lot of tomatoes! But this is not the end, the star of this dish in homemade pasta. Pretty simple and so amazing in its imperfections.

Nie jestem jedną z tych osób, które za makaron oddałyby życie. Nie przepadam za wszystkimi makaronami zanurzonymi w ciężkich, kremowych lub (Boże broń) serowych sosach. Jeśli już jem makaron, skłaniam się ku klasyce. Aglio olio albo cacio e peppe - zakochałam się w nich podczas mojej podróży do Włoch. Mimo mojego zamiłowania do prostoty, ten przepis zawiera dość sporo składników. Już od dłuższego czasu chodził za mną wyrazisty, ostry sos, więc znajdziecie tutaj kiełbaskę chiorizo, jalapeno, czosnek i dużo pomidorów! Ale to nie koniec, główną gwiazdą w tym przepisie jest domowej roboty makaron. Całkiem proste danie, a tak satysfakcjonujące.

Ingredients
For the pasta
2 egg yolks
1 egg
1 1/3 cup plain flour
salt | water | olive oil

For the sauce
1 tomato
3 sun-dried tomatoes
1 jalapeno
1/2 onion
1 garlic clove
10 cm piece chiorizo 
fresh basil

Method
Pasta: Sieve the flour onto the table, make a volcano-like whole in the center, add eggs and egg yolk, salt, a little bit of olive oil and water. Start to knead and continue for about 10 minutes until all ingredients combine. Make a bowl, cover with kitchen towel and leave for about 30 minutes. After this time roll the though and cut into a shape you like.

Sauce: Pre-heat the pan, add a little bit of olive oil, onion cut into slices, pressed garlic and roast until golden brown. Then add tomatoes cut into halves and roast. At the end add jalapeno,sun-dried tomatoes, chiorizo and bazil leaves. Cook for 1-2 minutes, remove from heat.

Cook noodles until al dente (about 10 minutes) and serve with hot sauce.

~Polish version
Składniki
Na makaron
2 żółtka
1 jajko
1 1/3 szklanki mąki
sól | oliwa z oliwek | woda

Na sos
1 pomidor
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryczka jalapeno
3 pomidory suszone
10 cm kawałek kiełbasy chiorizo
liście bazylii

Metoda
Makaron: Przesiej mąkę na stół, w środku zrób zagłębienie, wbij jajka, dodaj szczyptę soli, odrobinę oliwy z oliwek i wody. Zagniataj przez około 10 minut aż ciasto stanie się elastyczne. Zawiń w ściereczkę i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wykrój kawałki o dowolnym kształcie. Odstaw.

Sos: Rozgrzej na patelni tłuszcz. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj aż będą złociste. Wtedy dodaj pokrojone w kostkę pomidory i przypraw. Następnie dodaj pokrojone jalapeno, suszone pomidory, bazylię i chiorizo. Gotuj około 2 minut.

Makaron ugotuj al dente (około 10 minut) i podawaj polany sosem.

No comments:

Post a Comment