Hi healthy eaters!
Living in the northern part of Scotland has already shown me how extremely climate may differ, what it used to be and what it is now, how greatly it has been changing since even a decade! But also taught me to wear winter gloves and a hat since the beginning of November...
Mieszkanie w północnej części Szkocji już zdążyło pokazać mi, jak ekstremalnie klimat się różni, jak było wcześniej, a jak jest teraz, jak niezykle zmienia się on już od dekady! Ale również nauczyło mnie nosić zimowe rękawiczki i czapke, już od początku listopada...
Recently I watched the documentary called "Before the Flood" directed with the help of Leonardo DiCaprio, and it has opened my eyes even wider, though, since I can only remember I have always been interested in environmental issues. And the fact is that the climate is changing, faster than ever before! Well, I must say that autumn is much warmer in Poland that it is here, at the eastern top of Scotland. That is what it used to be at least, when I was living in my hometown, meaning even around 4 months ago. It is said that Scottish weather is chilly, windy and rainy, and well I must agree! Nevertheless, I have noticed myself and heard from many natives and people living here for a long time that the weather has been changing with every year passing. It got warmer, a bit, for instance, October is not that cold anymore! I can see the weather changing in my country of origin, where autumn got warmer significantly, which from one side makes me happy as I adore warmth but on the other side of this coin, these are simply the consequences that we, humans, have imposed on ourselves at ours own request. What has attracted my attention as well is that how enormously people from different regions differ from one another, not only in cultural terms but also with respect to habits. While I'm freezing in my winter coat, winter gloves and a really warm hat, Scotts are able to put just a jacket on and they are fine! I could watch them walking down the street that way for a long time as it is fascinating how immune they are to the cold. For any of you who are freezing just like me I have a good advice, keep yourself warm from the inside! Meaning eat warm meals! To break down the cold and windy days, we have come up with an idea to prepare something a bit different that usually as it contains meat, which is not very common on the blog. Whenever you decided to go for meat, choose those products that are healthier versions of what you might prefer. We recommend eating turkey because it has less fat and is generally regarded as the healthiest type of meat. To have a balanced diet you need to consume all types of veggies. We decided to serve our turkey breast with green vegetables such as zucchini, broccoli and spinach but also added half of red bell pepper! It is not a time-consuming meal to prepare so anyone can undertake to do it!
Ostatnimi czasy obejrzałam dokument "Before the Flood" wyreżyserowany z pomocą Leonarda DiCaprio, i przyznam, iż otworzył mi oczy szerzej, jednak, odkąd tylko siegam pamięcią, zawsze byłam pochłonięta sprawami środowiskowymi. A ro fakt, że klimat się zmienia, szybciej niż kiedykolwiek wcześniej! Cóż, muszę powiedzieć, że jesteń jest o wiele cieplejsza w Polsce niżeli tutaj, we wschodnim szczycie Szkocji. Przynajmniej tak bywało, kiedy mieszkałam w Polsce, czylijeszcze 4 miesiące temu. Mówi się, że szkocka pogoda jest chłodna, wietrzna i deszczowa, i trzeba to przyznac! Niemniej jednak, sama zauwazyłam i usłyszałam wielokrotnie od lokalnych ludzi, iż stereotypowa pogoda zmienia się z każdym rokiem. Zrobiło się cieplej, troszkę, na przykład październik nie jest już tak zimny, jak bywał! Widzę, jak się zmienia klimat w moim rodzimym kraju, gdzie jesień jest znacznie cieplejsza, co z jednej strony mnie raduje, gdyż uwielbiam ciepło, nastomiast z drugiej przeraża, ponieważ są to konsekwencje naszych, ludzkich, czynów które nałozyliśmy sami na siebie na własne życzenie. Co przykóło moją uwagę to fakt jak niezwykle ludzie z różnych regionów różnią się od siebie, nie tylko pod względami kulturowymi, ale również w aspektach związanych z nawykami. Podczas gdy ja zamarzam w zimowym korzuszku, zimowych rękawicach i bardzo ciepłej czapce, Szkoci są w stanie znieść te temperatury w samej kurteczce! Mogłabym ich ogladać tak godzinami, bo ogromnie mnie to fascynuje, w jak duzym stopniu oni są odporni na zimno. Dla tych, którzy zamarzają, jak ja, mam dobrą radę, utrzymujcie ciepło od środka! Czyli jedzcie ciepłe posiłki! Aby przełamac zimne i wietrzne dni, wpadłyśmy na pomysł, by przygotować coś nieco innego od naszych przeważających postów, coś co zawiera mięso i co nie jest zbytnio powszechne na naszym blogu. Zawsze, kiedy decydujecie się na mięso, wybierajcie te zdrowesze wersje i rodzaje. Rekomendujemy indyka, ponieważ zawiera mniej tłuszczy i uważany jest za najzdrowszy rodzaj mięsa. Aby mieć zbilansowaną dietę, pamiętajcie o spozywaniu wszystkich rodzajów warzyw. My postanowiłyśmy podac indyka zielonymi warzywkami, takimi jak cukinia, brokół i szpinak, ale również dodałysmy czerwoną paprykę! To danie nie zajmuje nadmiernie dużo czasu, zatem każdy z Was z pewnością będzie mógł spróbować!
WG.
Serves 4
Ingredients
1 turkey breast
5 broccoli roses
1/2 zucchini
1/2 red pepper
10 baby champignons
1 onion
handful baby spinach
400ml coconut milk
1 tsp green curry paste
salt, pepper, kaffir leaf
coriander, chives, mint
Method
Cut turkey breast into very thin, small slices. On a pre-heated pan place green curry paste, fry for about 30 seconds and pour 1/2 of coconut milk. Bring to a boil and add turkey. Cook for 3 minutes, add onion and pepper cut into slices and live for a while. Then, add chamipgnons cut into smaller pieces, add seasoning (kaffir leaf gives pretty nice aroma). For about 5 minutes before turning off the heat add broccoli and zucchini cut into slices. Pour rest of the coconut milk. Finish with baby spinach (it requires less than a minute to soften). Garnish with coriander, sliced chives and mint. Serve with rice.
~Polish version
Na 4 porcje
Składniki
1 pierś z indyka
5 różyczek brokuła
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
10 małych pieczarek
garść szpinaku
400ml mleka kokosowego
1 łyżeczka pasty zielone curry
sól, pieprz, liść kafiru
kolendra, szczypior, mięta
Metoda
Pokrój indyka na bardzo drobne i płaskie kawałki. Na rozgrzanej patelni podgrzej pastę curry, podsmażaj przez około 30 sekund a następnie wlej 1/2 mleka kokosowego. Zagotuj, potem dorzuć indyka. Gotuj przez 3 minuty, dodaj cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki, pogotuj chwilę. Następnie dodaj pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki, dopraw (kafir nadaje ciekawy aromat). Na około 5 minut przed zdjęciem curry z gazu dodaj brokuły i pokrojoną na kawałki cukinię. Dolej resztę mleka kokosowego. Na koniec dorzuć szpinak baby (potrzebuje mniej niż minutę aby zmięknąć). Ozdób kolendrą, posiekanym szczypiorkiem i miętą. Serwuj z ryżem.
No comments:
Post a Comment