Sunday 3 January 2016

Fast, healthy and delicious- couscous with veggies.

Hi healthy eaters! 
Today is the last day of the holiday break, so we deeply believe that you had some rest and now you are ready to perfectly start off the year.

Dzisiaj jest ostatni dzień przerwy świątecznej, dlatego też głęboko wierzymy, że pozwoliliście sobie na chwilę odpoczynku i teraz jesteście gotowi, aby wyśmienicie rozpocząć rok. 





























The temperature has dropped greatly below 0 degrees of Celsius in the last three days and basically none of us has expected it. Well, it must be admitted that when we go outside and close the eyes, there is a strong possibility that we will feel like it's winter.. until we don't open the eyes, as there is no snow and it ruins the perfect vision of traditional winter season. Actually, that is so remarkably surprising and shocking how the weather has changes over the last few years in various of parts of the world. It is pretty horrific, but we are the only ones who can reverse it for the proper track. But while saving our planet, let's talk about something a bit more pleasant... Couscous! Regardless you like it or can't stand it its flavor, it is worth mentioning few facts about its beneficial impact on our health. A cup of couscous is enough to provide your organism with a great deal of nutrients, which positively affect your wellbeing. In just one cup of it, there is on average 43 mcg of selenium, which is a trace mineral that acts like an antioxidant and prevents healthy cells from mutating effects of toxins and counteracts disease and premature ageing. Interestingly, in the same portion of couscous we can find 91 mcg of potassium, which play a vital role as it regulate blood pressure. Obviously, there are many more benefits of couscous, though, we focus on the most interesting ones. What you should learn from this post is that, there is no time to be wasted, but rather you ought to go to the kitchen and have a cup of couscous. Enjoy!

Temperatura spadła już znacznie poniżej 0 stopni Celcjusza w ciągu ostatnich trzech dni i w zasadzię nikt z nas się tego nie spodziewał. Cóż, należy przyznać, że kiedy wyjdzie się na zewnątrz i przymknie oczy, wówczas mamy ogromną szansę na to, aby poczuć zimową atmosferę... dopóki nie otworzymy oczu i nie zobaczymy, że nie ma ani jednego płatka śniegu, co zaburza perfekcyjną  wizję tradycyjnego sezonu zimowego. Właściwie, to jest wielce zadziwiające i szokujące, jak szybko pogoda i klimat przechodzi zmiany, najbardziej zauważalne w zakresie ostatnich paru lat w wielu zakątkach świata. Jest t o dość przerażające, a my jesteśmy jedynymi, którzy mogą coś z tym zrobić. Jednak podczas ratowania świata, porozmawiajmy o czymś przyjemniejszym... Kuskus! Niezależnie od tego, czy go lubisz, czy nie możesz znieść jego smaku, warto wspomnieć parę faktów dotyczących jego korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Już jeden kubek kuskusu wystarczy, by dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych, co pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Właśnie w jednym kubku kuskusu znajdują się 43 mikrogramy selenu, którzy zachowuje się jak antyoksydant i zapobiega starzeniu się oraz negatywnemu wpływowi toksyn na nasz organizm. Co ciekawe, w tej samej porcji możemy również znaleźć 91 mikrogramów, potasu, który odgrywa znaczącą rolę, ze względu na to, iż reguluje ciśnienie krwi. Co powinieneś zapamiętać z tego postu jest to, że nie marnuj czasu, tylko idź do kuchni przygotować sobie kubek kuskusu. Smacznego!

WG. 


Serves 1
Ingredients
4 tbsp couscous
pinch of turmeric
1 tsp butter
1/4 courgette
1 small onion
1 champignon
1/2 carrot
2 slices celeriac
green peas
seasoning: salt, pepper, soy sauce, cumin, red pepper
chopped peanuts

Method
Put couscous in a bowl and combine with turmeric. Cover with hot water and leave to puff up. Cut carrot and celeriac into small cubes. Place in a pan with boiling water and cook until al dente. Remove vegetables when ready and replace with peas. Wash courgette and with a help of a greater prepare zucchini 'noodles'. Move zucchini from one side of a greater to the end with one, precise movement. Repeat until you use whole veggie. Peel onion and cut into slices. Do the same with champignon. On a pan, melt butter and add onion. Season with salt and pepper, add few drops of soy sauce and cook. After about 1 minute add mushrooms. Add a little bit of water to create sauce. Then, add cooked carrot, celeriac and peas. At the end add courgette. Fry for 1-2 minute, place on a plate, add couscous and sprinkle with chopped peanuts. Bon apetit!

~Polish version
Składniki
4 łyżki kaszy kuskus
szczypta kurkumy
1 łyżeczka masła
1/4 cukinii
1 mała cebula
1 pieczarka
1/2 marchewki
2 plastry selera
groszek mrożony
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, kumin, czerwona papryka w proszku
posiekane orzechy ziemne

Przygotowanie
Kuskus umieść w misce, wymieszaj z kurkumą, zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia. Marchewkę i selera pokrój w kostkę i gotuj aż będą al dente. Wyjmij z wody i ugotuj groszek. Cebulę obierz i posiekaj w plastry, pieczarki też. Cukinię umyj i przy użyciu tarki zrób "makaron z cukinii". Przesuwając cukinią po grubych oczkach tarki konkretnym ruchem od góry do dołu uzyskasz długie cukiniowe nitki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Dopraw solą, pieprzem, kilkoma kroplami sosu sojowego i czerwoną papryką. Dodaj pieczarki i tyle wody aby powstał sos (który i tak po pewnym czasie odparuje). Następnie dodaj ugotowaną marchewkę, selera i groszek. Podsmażaj chwilę a na koniec wrzuć cukinię. Smaż przez 1-2 minuty i wyłóż na talerz. Dodaj kuskus i posiekane orzechy. Smacznego!

No comments:

Post a Comment