Tuesday 21 June 2016

Spicy masala chai

Hi healthy eaters!
To fully experience the wide array of flavours and tastes of local food and drinks is to discover and be willing to try... that is how the lust for culinary journey starts off!

Aby w pełni doświadczyć ogromnego wachlarza smaków lokalnego jedzenia i napojów należy odkrywać i być gotowym ich spróbować.., właśnie w ten sposób wielka chęć kulinarnej przygody rozpoczyna się!



























Without a shadow of doubt, travelling is the best way to seek new foods you cannot encounter on daily basis in your hometown or the ones, which initially grow outside the borders of your country. Tasting locally prepared meals leaves the unremarkable footprint on your soul and, most importantly, mouth buds. What is interesting is that we can identify with the society and locals through food, through spices they use in their kitchen and products, sometimes combined together in unimaginable way for foreigners - food draws people nearer to one another, that is for sure! For today, we have prepared summer version of Spicy Masala Chai, which is originally served hot, but we decided to try it out our own way. This fancy drinks comes from India where it is incredibly popular, as it strictly belongs to the culture of the country and its inhabitants. Orginated as a mixture of strong black tea and cofffee with milk and crisp spices, which add to the final flavour of the drink. Nevertheless, we took up the gauntlet and modified the recipe slightly, which is super simple and we bet you will not come across any obstacles, so if you wish to experience a little bit of India in your home, go ahead!

Bez wątpienia, podróżowanie jest najlepszym sposobem na poszukiwanie produktów, których nie znajdziesz w swoim rodzinnym mieście na codzień, czy tych, które najzwyczajniej pierwotnie rosną poza granicami naszego kraju. Próbowanie lokalnie przygotowanych posiłków pozostawi niezmywalny ślad na Twojej duszy i, co istotniejsze na Twoich kubkach smakowych. Interesujący jest fakt, iż możemy się również identyfikować ze społecznością i lokalnymi ludźmi poprzez jedzenia, przyprawy, które wykorzystują w swojej kuchni oraz produkty, często połączone ze sobą w nadzwyczajny dla cudzoziemców sposób - jedzenie zbliża ludzi do siebie, z pewnością! Na dzisiejszą okazję przygotowałyśmy letnią wersję Ostrej Masala Chai, którą pierwotnie podaje się gorącą, jednak my zadecydowałyśmy, iż spróbujemy przyrządzić ją na swój sposób. Ten cudowny napój wywodzi się z Indii, gdzie cieszy się ogromną sławą z racji tego, że ściśle przynależy do ichniejszej kultury oraz mieszkańców. Fundamentalnie, jest to mieszanka mocnej, czarnej herbaty i kawy z mlekiem oraz wyrazistych przypraw, które nadają finalny smak napoju. Niemniej jednak, podjęłyśmy wyzwanie i nieco zmodyfikowałyśmy przepis, który notabene jest super łatwy i zapewniamy, że nie napotkasz żadnych przeszkód, więc jeśli chcesz doświadczyć odrobiny Indii w swoim domu, zabieraj się do działania!

WG.


Ingredients

1 cup milk
1/2 cup water
1 anise star
4 cardamon seeds
5 cloves
5 black pepper beans
1/2 tsp cinnamon
1 tbsp tea of your choice

Method
Bring water and milk to simmer. In a mortrar ground spices, add to milk together with tea and remove from heat. Leave for about 10 minutes. Later bring mixture again to simmer and pour through a sieve to get rid of grounded spices. Add many ice cubes to create a refreshing summer drink!


~Polish version

Składniki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1 gwiazdka anyżu
4 ziarenka kardamonu
5 goździków
5 ziarenek czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka herbaty twojego wyboru

Metoda
Zagotuj mleko z wodą. W moździerzu rozetrzyj przyprawy i wrzuć razem z herbatą do mleka. Odstaw z ognia na około 10 minut. Po tym czasie z powrotem zagotuj. Przelej przez sitko do naczynia. Dorzuć dużo kostek lodu aby orzeźwić napój.




No comments:

Post a Comment