Thursday 7 July 2016

Chia & Redcurrant dessert

Hi healthy eaters!
You are never fully aware of what you have and how much you actually have until you realise how much it means to you, so please do us a favour and do not take anything or anyone for granted, do not consider it/him as something/someone that always belongs to you and is within your control. Thank you in advance!

Nigdy nie jesteś w pełni świadomy z tego, co posiadasz i jak wiele tak naprawdę posiadasz dopóki nie zdasz sobie sprawy, jak wiele to dla Ciebie znaczy, więc proszę, wyświadcz nam przysługę i nie bierz nic ani nikogo za coś oczywistego, coś co przynależy do Ciebie na zawsze, coś co jest Tobie podległe. Z góry dziękujemy!




These past few months have been some sort of a new journey for both of us in many aspects, starting from those that consider school and ending up with private life. We have been through similar, though, obviously different issues and both of us have encountered various problems that we had to find strength within ourselves to face, confront and dispense with them, so that we no longer have to worry about them.. at least not on such a great scale. There were ups and downs, many downs actually, which showed us that we are stronger that we have thought, although it's been tough. The power of mind and the power of thinking, we know it sounds banal and probably you have already heard thousands of such life wisdom, but trust us, it is all you have to do not to let yourself down and keep on fighting no matter what happens. For these past few months, we have arrived at the conclusion that despite many differences, we are kinds similar to be frank. Do you have that person that probably knows more about you than you know about yourself? Though, you may deny it as much and as long as you wish! Do you have that person that says exact the same words or sentences in exact the same time as you do? Do you have that person that reads your mind to the point that it scares you? Do you have that person you can bank on? Thank you my WG partner, thank you for being here, there and everywhere! Thank you dear deer!

PS. This dessert is perfect for sleepovers with your friends, when you cannot sleep actually but keep on talking, singing, dancing, taking pics or.. eating all night and then falling asleep while watching football match! You never know what may happen and none of us can predict it, but one thing we can assure you that you will not regret preparing it and indulging yourself and your closest friends!


Te ostatnie parę miesięcy były swego rodzaju nową przygodą dla nas obu w wielu aspektach, rozpoczynając od tych szkolnych, a kończąc na prywatnym życiu. Przeszłyśmy przez podobne, jednak różne przeszkody, i każda z nas napotkała przeróżne problemy, zatem musiałyśmy znaleźć siłę wewnątrz naszych ciał i umysłów, aby się z nimi zmierzyć i pozbyć się ich, abyśmy nie musiały się nimi dłużej martwić... przynajmniej nie na tak dużą skalę. Były wzloty i upadki, właściwie dużo upadków, które jedynie pokazały nam, że jesteśmy silniejsze niż przypuszczałyśmy, chociaż było ciężko. Potęga umysłu i potęga myślenia, wiemy, że brzmi to banalnie oraz istnieje prawdopodobieństwo, iż słyszeliście już tysiące razy tego typu mądrości życiowe, ale zaufajcie nam, to jedyne, co musicie zrobić, aby nie zawieść samych siebie i wciąż walczyć o swoje, niezależnie od tego, co się dzieje. Przez te ostatnie parę miesięcy, doszłyśmy do wniosku, że pomimo wielu różnic, jesteśmy w zasadzie bardzo podobne do siebie. Czy macie taką osobę, która wie o Was więcej niż Wy sami o sobie? Chociaż możecie nie być tego świadomi i zaprzeczać tak wiele i długo, jak tylko sobie życzycie! Czy macie taką osobę, która wypowiada dokładnie te same słowa i zdania w dokładnie tym samym momencie, co Wy? Czy macie taką osobę, która czyta w Waszych myślach do tego stopnia, że zaczyna to Was przerażać? Czy macie taką osobę, na której możecie polegać? Dziękuję Ci moja partnerko WG, dziękuję, że jesteś tu i tam i wszędzie! Dziękuje Ci mój dear deer!

PS. Ten desert jest idealny na nocowanie z przyjaciółmi, kiedy nie możecie spać i nieustannie rozmawiacie, śpiewacie, tańczycie, robicie zdjęcia lub... jecie całą noc i później zasypiacie oglądając mecz futbolowy! Nigdy nie wiesz, co się wydarzy i nikt z nas tego nie przewidzi, jednak jedną rzecz możemy zapewnić, nie pożałujecie, jeśli przyrządzicie ten desert i rozpieścicie siebie i Waszych najbliższych przyjaciół!

WG.



Serves 3

Ingredients
Chia layer:
6 tbsp chia seeds
3 tbsp greek yoghurt
1 glass milk

Redcurrant yoghurt
5 tbsp greek yoghurt
handfull redcurrant
1 tsp honey

Redcurrant top
2 glasses redcurrant
2 tbsp semolina (optional)
1 tbsp potato starch
1 tbsp honey

Decoration - roasted almonds, coconut shreds, pumpkin seeds etc

Method
You have to start preparing dessert the day before serving. Place chia seeds, milk and greek yoghurt in a bowl and combine. Leave for about 15 minutes. After this time combine once again and place in a fridge for a whole night.
The next day with a hand blender mix greek yoghurt, honey and redcurrant.
In a small pan with a small amount of water cook redcurrant for about 5 minutes. Later with a use of fork start to mash fruits a little bit. Now it's time to add semolina if you have it and potato starch previously melt in water. Mix until jelly-like structure.
Place layers in a dish and serve with favourite toppings!

~Polish version below



Składniki
Warstwa chia:
6 łyżek nasion chia
3 łyżki joguru greckiego
1 szklanka mleka

Jogurt porzeczkowy
5 łyżek jogurtu greckiego
spora garść czerwonych porzeczek
1 łyżeczka miodu

Porzeczkowa góra
2 szklanki obranej czerwonej porzeczki
1 łyżka miodu
2 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
1 łyżka skrobii ziemniaczanej

Dekoracja: prażone migdały, wiórki kokosowe, pestki dynii

Metoda
Deser musisz zacząć przyotowywać dzień wcześniej. Umieść nasiona chia, jogurt i mleko w miseczce i wymieczaj. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie zamieszaj jeszcze raz i odstaw na noc do lodówki.
Jogurt: Następnego dnia za pomocą miksera ręcznego wymieszaj jogurt grecki i czerwone porzeczki z miodem.
Porzeczkowa góra: W małym garnuszku z niewielką ilością wody gotuj porzeczki razem z miodem przez ok 5 minut. Po tym czasie delikatnie rozgnieć porzeczki za pomocą widelca i dodaj kaszę mannę jeśli masz oraz skrobię ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z niewielką ilością wody.
Ułóż warstwami i przyozdób ulubionymi posypkami.

No comments:

Post a Comment