Friday 2 December 2016

Lemon cake | Ciasto cytrynowe

Hi healthy eaters!
Recent time is full of reflections and thoughts about future. Probably, it is just sad affliction of late autumn and atmosphere around us. In order to break down gloomy mundaneness of the upcoming December, stock up on almonds and bitter lemons. Cheer yourself up with moist lemon cake.

Ostatni okres jest przepełniony refleksjami i rozmyślaniem nad przyszłością. Prawdopodobnie, taka przypadłość jesieni i otaczającej nas atmosfery. Żeby przełamać ponurą przyziemność nadchodzącego grudnia, zaopatrz się w migdały i cierpkie cytryny. Pociesz się wilgotnym, cytrynowym ciastem.  





One of the facts indicating what was said above is writing this post at 1 AM. Absolutely not because it is our duty, not at all. Just because suddenly you receive from your tired, almost sleeping brain a flow. And you cannot resist the feeling to sit in front of your computer and just write what you feel. Frankly speeking, both of us can be considered as very sentimental persons, which can be very good explaination of our texts. Filled with philosophical reflections, descriptions of surrounding, smell, sound and the most significant, taste. Prepare yourself for another portion. 
Life is a sinusoid. Ups and downs. Changes in mood, attitude towards others are sometimes really destructive. As well as being surrounded by people. However, remember how imprtant it is to stay in relations with others and try to avoid moment of isolating yourself from the society as often as possible. Of course, have moments only for yourself but do not forget that nothing can improve your mood in greater extent that sharing with others. A piece of cake tastes differently eaten under the blanket with a cup of tea in hand, and different shared with your friend or family. Think of what gives you more satisfaction. Test yourself. Go to the kitchen, bake a cake (lemon one is highly reccomended), put it on the table, call your relatives, talk and be delighted with this lemony comfort food.

Jednym z przykładów potwierdzającym to, o czym wspomniałyśmy powyżej, jest pisanie tego postu o godzinie 1 w nocy. Absolutnie nie dlatego, że to nasz obowiązek. Tylko dlatego, że zupełnie nagle otrzymujesz od swojego zmęczonego, prawie śpiącego mózgu natchnienie. I nie możesz oprzeć się uczuciu po prostu pisania tego co właśnie czujesz. Szczerze mówiąc, obie z nas reprezentujemy ten 'sentymentalny' typ ludzi, co może być doskonałym wyjaśnieniem dla tekstów, które tu publikujemy. Przepełnione filozoficznymi refleksjami, opisami otoczenia, zapachów, dźwięków, a co najważniejsze, smaków. Przygotujcie się na kolejną porcję.
Życie jest sinusoidą. Wzloty i upadki. Zmiany nastrojów czy nastawienia wobec innych mogą być niekiedy szczególnie wyniszczające. Podobnie jak przebywanie wśród ludzi. Jednak pamiętajcie jak ważne jest pozostawanie w relacjach z innymi i staranie się, aby unikać odizolowania się od reszty społeczeństwa. Oczywiście, miej też czas dla siebie, ale przy tym nie zapominaj, że nic nie poprawi humoru do tak dużego stopnia jak przebywanie z innymi. Kawałek ciasta smakuje inaczej jedzony pod kocem z kubkiem kakao w ręku i inaczej dzielony z rodziną czy przyjaciółmi. Pomyśl nad tym, co sprawia Ci większą satysfakcję. Przetestuj się. Pójdź do kuchni, upiecz ciasto (cytrynowe szczególnie polecane), postaw na stole, zawołaj bliskich, rozmawiaj i rozkoszuj tym cytrynowym comorft food.

Ingredients
1/3 glass olive oil
1 lemon (peeled and juiced)
1/2 glass brown sugar
3/4 glass blended mix of almonds, oats, walnuts
1/3 cup corn flour
3 eggs
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1 tsp cinnamon
1/2 tsp turmeric
handful frozen raspberries
handful dried cranberries

Method
Put: olive oil, lemon peel, sugar, cinnamon, turmeric, soda, baking powder, almond flour, eggs and corn flour in a bowl and mix until well combined.
Pour batter into baking form (diameter not bigger than 20cm).
On the top place raspberries and cranberries.

Bake for 40-50 minutes in 180C.

Remove when ready and pour lemon juice onto it when hot.

~Polish version
Składniki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 cytryna (otarta skórka i wyciśnięty sok)
1/2 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki zblendowanej mieszanki migdałów, orzechów włoskich i płatków owsianych
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
garść mrożonych malin
garść suszonej żurawiny

Metoda
W dużej misce wlej oliwę z oliwek, mąkę kukurydzianą, skórkę z cytryny, mąkę migdałową, cynaon, kurkumę, jajka, sodę, proszek do pieczenia, cukier i połącz mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej do formy o średnicy nie większej niż 20cm, na wierzchu ułóż maliny i żurawinę.

Piecz przez 40-50 minut w 180C.

Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij z piekarnika i polej sokiem wyciśniętym z cytryny.


No comments:

Post a Comment