Tuesday, 27 December 2016

December soup | Zupa grudniowa.

Hi healthy eaters!
Are you tired after Christmas? No matter how paradoxical it sounds, we know how much you crave a change in your daily menu right now. After 3 days of eating classical, Christmas food it's finally time to end this blessedness with the recipe for hearty soup. It is perfect for winter and; what is more, it helps to get rid of any left-over root vegetables.

Jesteście zmęczeni po Świętach? Jakkolwiek nietypowo to brzmi, wiemy że pragniecie odmiany w codziennym menu. Po trzech dniach objadania się klasycznymi, Bożonarodzeniowymi potrawami w końcu nadszedł czas na zakończenie tego błogostanu, a najlepiej poprzez wykorzystanie naszego przepisu na zupę. Jest idealna na zimę, a co więcej, pomaga pozbyć się zalegających warzyw.







Serves 3
Ingredients
1 liter chicken/vegetable broth
6-7 cherry tomatoes
2 onions
2 tbsp tomato passata
1 tsp olive oil/butter/coconut oil
1 cm piece of ginger

Seasoning:
salt | pepper | cumin | grounded caraway seeds | smoked paprika | curry | dried coriander

Optional:
1/2 sweet potato
1 carrot

Method
If you fancy preparing healthy croutons from sweet potato, pre-heat oven to 200C/400F, peel 1 carrot and 1/2 sweet potato and place in a bowl. Add seasoning: salt, pepper, smoked paprika, cumin, olive oil. Toss and place on a baking paper. Place in the oven for about 20 minuted until crispy and golden brown.
Peel onion and tomatoes. Cut tomatoes into quadrants. Onion chop into thin slices. Pre-heat the pan together tiwh butter/olive oil and add chopped onion. Fry until golden brown and later add about 1/2 glass of broth. Cover with a lid and leave for about 15 minutes to soften. Add tomatoes and tomato passata to the broth together with all of the seasoning. Peel ginger, cut into very thin slices and also put into the pot. If onion is ready, add it to a soup. In the meantime, if sweet potato and carrot are cooked, remove them from the oven, place carrot in a bowl and mix into pulp, which later add to the soup and combine.
Serve with sweet potato croutons.

~Polish version
Na 3 porcje
Składniki
1 litr bulionu warzywnego/mięsnego
6-7 pomidorków koktajlowych
2 cebule
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka masła/oleju
1 cm imbiru

Przyprawy:
sól | pieprz | kumin | papryka wędzona | kminek mielony | curry | suszona kolendra

Opcjonalnie:
1/2 batata
1 marchewka

Metoda
Jeśli chcesz przygotować zdrowe "grzanki" ze słodkiego ziemniaka, rozgrzej piekarnik do 200C, obierz marchewkę i batata, pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Dodaj dowolne przyprawy i odrobinę oliwy, wymieszaj, przełóż na papier do pieczenia i odstaw do piekarnia na około 15 minut. Nie mieszaj marchewki i batata.
Obierz pomidorki i cebulę. Pomidorki pokrój w ćwiartki i wrzuć do bulionu razem z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Cebulę pokrój w piórka, rozgrzej masło/olej na patelni i podsmażaj aż się zeszkli. Wtedy dodaj około 1/2 szklanki bulionu i duś pod przykryciem około 15 minut. Imbir obierz, pokrój w bardzo cienkie paseczki i dorzuć do zupy. Jeśli batat i marchewka są już gotowe wyjmij je z piekarnika, a marchewkę włóż do wysokiego naczynia. Zmiksuj na pastę (możesz dolać trochę bulionu) i dorzuć do zupy.
Podawaj z grzankami z batatów.

No comments:

Post a Comment