Sunday 2 April 2017

Barley, tomatoes, veggies | Pęczak, pomidory, warzywa.

Hi healthy eaters!
Long time no see. It is becoming even more depressing when considering our today's proposition. It is nothing revolutionary nor even a little bit creative. It is just "take everything you have in your (empty) fridge". We started to consider adding bookmark named "students' recipes", so you would omit this place and return to our more fancy dining.

"Long time no see", dość długo tu nie zaglądałyśmy. Jest to dodatkowo bardziej przytłaczające patrząc na danie które mamy dzisiaj do zaproponowania. To nic rewolucyjnego ani nawet zbyt kreatywnego. To jedynie przepis z gatunku "zużyj wszystko co masz w swojej (pustej) lodówce". Zaczęłyśmy nawet rozważać dodanie nowej zakładki "studenckie przepisy", żebyście wiedzieli które rejony bloga omijać i móc w spokoju przeglądać nasze bardziej wyszukane przepisy.




























In the meantime, between studying, working and complaining about quality of our recipes we would like to explain some things. Or maybe no. Instead of saying why this recipe does not look like million bucks we will focus on its content. At least it is healthy content. Canned tomatoes are roasted on a pan with some veggies, then barley is added, a lot of seasoning, fresh herbs, some cooked broccoli. In short, it is vitamin bomb. And it's satisfying. And cheap. Only advantages!

Pomiędzy pracą, studiami i narzekaniem na jakoś naszych przepisów chciałybyśmy wam wytłumaczyć nasz ostatni spadek mocy. Lub nie. A może zamiast powtarzania dlaczego przepisy nie wyglądają jak milion dolarów skupimy się na jego zawartości. Przynajmniej jest to zdrowa zawartość. Pomidory z puszki podsmażane na patelni z warzywami, następnie pęczakiem, dużą ilością przypraw, świeżych ziół, gotowanych brokułów. W skrócie, bomba witaminowa. I potrafi zaspokoić głód na długo. Oraz kosztuje niewiele. Same zalety!

Serves 2
Ingredients
1 cup cooked barley
1 can tomatoes
1/2 broccoli
1/2 beetroot (optional)
1/2 leek
handful fresh basil
seasoning: salt | pepper | smoked paprika | herbs

Method
Cut broccoli into small roses and cook until al dente. Cut leek into thin slices and place on a pre-heated pan without any oil. Add salt, pepper and all seasoning. When starts to become golden brown add tomatoes and a little bit of water. Then almost at the end add cut basil leaves and barley. 

~Polish version
Na dwie porcje
1 szklanka ugotowanego pęczaku
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 pora
1/2 brokuła
1/2 buraka (opcjonalnie)
garść bazylii
przyprawy: sól | pieprz | papryka | zioła

Metoda
Pokrój brokuła w drobne różyczki, umyj i ugotuj al dente. Posiekaj pora w talarki, przełóż na rozgrzaną patelnię i bez dodatku tłuszczu podsmażaj aż się zarumieni. Wtedy dodaj pomidory z puszki, przyprawy i odrobinę wody. Pod sam koniec dodaj posiekaną bazylię i pęczak, wymieszaj.

No comments:

Post a Comment