Saturday 15 April 2017

The perfect cheesecake | Sernik idealny.

In today's episode: Short history about our welcoming slogan and history of the blog. Moreover, explanation why this cheesecake is so perfect and why you should try it at least once in your life if you are a cheesecake geek. Stay tuned!

W dzisiejszym odcinku: Krótka historia naszego hasła powitalnego oraz historia naszego bloga. Dodatkowo, wytłumaczenie dlaczego ten sernik jest najcudowniejszy i powinniście go spróbować choć raz w życiu jeśli jesteście fanami wypieków! 




Two and a half year. When did it pass? Exactly two and a half year ago two girls started to gather ideas for their very first culinary blog. What kind of recipes publish? How often? How should we call ourselves? Answers to all these questions were coming very quickly. Our blog started to become more and more personalized and soon Inga came up with an idea to personalize our welcoming slogan. "Hi healthy eaters" seemed just on point. However, today I felt that it no longer assembles our spirit and turned out to be a little lie since our recipes are no longer very healthy. And to be honest, we do not especially want them to be. We are happy that our passion for cooking develops in multiple areas not only the wholesome one. 

So here we are with a perfect cheesecake. Why perfect you ask? Let me explain. It considers of chocolate-almond base, brownie-like. And then came the cheese part. Soft like a cloud, filled with loads of dried fruits. I bake it for at least 3 years and it never disappointed me. The original recipe comes from THIS site. It differs quite a lot since I do not add jam, meringue or so much sugar (I cut the amount almost half). However, if you fancy feel free to try their version!

Dwa i pół roku. Kiedy to zleciało? Dokładnie dwa i pół roku temu dwie dziewczyny zaczęły kolekcjonować pomysły na swój pierwszy blog kulinarny. Jakie przepisy publikować? Jak często? Jak powinnyśmy się nazywać? Odpowiedzi na wszystkie te pytania przychodziły bardzo szybko i wkrótce nasz blog stawał się coraz bardziej spersonalizowany. W końcu Inga wpadła na pomysł, żeby stworzyć nasze własne powitanie. "Hi healthy eaters" brzmiało idealnie. Jednak dzisiaj rozpoczynając ten post poczułam że dłużej już nie oddaje idei naszeg bloga i jest nawet nieco przekłamany, bo nasze przepisy wcale nie są już takie zdrowe. Szczerze mówiąc, niespecjalnie chcemy żeby były. Jesteśmy szczęśliwe że rozwijamy naszą pasję w różne obszary, nie tylko te super zdrowe.

Zatem przed wami przepis na sernik idealny. Dlaczego idealny spytacie? Już rozwiewam wasze wątpliwości. Składa się ze spodu czekoladowo migdałowego, na kształt brownie. Góra za to jest puszysta i delikatna, wypełniona bakaliami. Piekę go od trzech lat w różnych wersjach i nigdy mnie nie zawiódł. Oryginalny przepis pochodzi z TEJ strony. Sporo różni się od mojej wersji, ponieważ ja nie dodaję dżemu ani bezy + uszczupliłam swój sernik o ilość cukru (ponad o połowę). 

Ingredients
750g cottage cheese well grounded
250g mascarpone
5 eggs + 1 egg yolk
1/2 cup sugar (brown/white)
3 tbsp potato starch
1/3 cup cream 30%
dried fruits: raisins, candied orange peel, figs

For the bottom
70g dark chocolate
70g butter
1 egg
3 tbsp plain flour
5 tbsp grounded almonds
1/2 tsp baking soda

Method
Pre-heat oven to 180C. In a small saucepan slowly melt butter and chocolate. When melted remove from heat, add egg and whisk. Then add flour, soda and almonds. Combine, pour into baking form filled with baking paper and bake for 10 minutes. 
In a separate bowl add cheese , potato starch, sugar and mascarpone, mix with a blender until combined. Add eggs one by one with 15 seconds of break after each. Then add yolk and cream. At the end add chopped dried fruits, pour into chocolate base, place in the oven and bake 15 minutes in 180C, then about 1,5 hour in 120C.

~Polish version
Składniki
750g serka twarogowego na sernik
250g serka mascarpone
5 jajek + 1 żółtko
1/2 szklanki cukru (brązowy na pół z białym)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki śmietanki 30%
suszone owoce: rodzynki, figi, skórka pomarańczowa

Na spód:
70g czekolady gorzkiej
70g masła
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
5 łyżek drobno posiekanych migdałów

Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180C. W rondelku na małym ogniu roztop masło z czekoladą. Gdy będą płynne zdejmij z ognia, wbij jajko i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, sodę i migdały, wymieszaj i wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przed 10 minut.
W tym czasie przełóż do miski twaróg, mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksuj aż składniki się połączą. Następnie wbijaj powoli po jednym jajku robiąc 15-sekundowe przerwy między każdym z nich. Dodaj żółtko i śmietankę cały czas miksując. Na koniec dodaj posiekane bakalie, zamieszaj łyżką, wylej na wypieczony spód i włóż do piekarnika. Piecz 15 minut w 180C a następnie ok 1,5 gdziny w 120C.

No comments:

Post a Comment