Hi healthy eaters!
Not everyone must necessarily be masters in preparing soups. In this recipe we would like to present how to make really basic vegetable creamy soup, without meat and any complicated steps. If you want to simplify it even more (but it will influence the taste), you can even skip the butternut squash part.
Nie każdy musi koniecznie być specjalistą od przygotowywania zup. W tym przepisie przedstawiamy jak zrobić na prawdę podstawowy krem warzywny, bezmięsny oraz bez jakichkolwiek udziwnień. Jeśli chcesz jeszcze bardziej go uprościć (lecz ze zmianą w smaku), możesz nawet pominąć część z dynią.
Recently we were thinking about this blog when looking closer to recipes we are posting. It is not very hard to notice a shift in what we have been posting 2 years ago and now. More simplicity, quick recipes, more soups and salads, less oatmeals (we didn't think it will ever happen) and breakfasts. This is due to changes in our life caused by studies and travelling away from our hometown. In result, we do not have as much time to experiment as later and, in addition, also funds are a barrier. However, we hope that despite it, you can still find an inspiration in our recipes. xoxo
Ostatnio dużo myślałyśmy o naszym blogu, szczególnie gdy bliżej przypatrywałyśmy się przepisom udostępnianym w najbliższym czasie. Nie jest trudnym dostrzeżenie pewnych zmian między tym co tworzyłyśmy 2 lata temu i teraz. Więcej prostuty, szybkie przepisy, więcej zup i sałatek, mniej owsianek (nie wierzyłyśmy że kiedkolwiek do tego dojdzie) i mniej śniadań. Wynika to głównie ze zmian w naszym życiu spowodowanych studiami i wyjechanien z dala od naszego rodzinnego miasta. W rezultacie, nie mamy aż tak dużo czasu na eksperymentowanie jak kiedyś, tak samo jak funduszy. Jednakże, mamy nadzieję, że pomimo wszystko nadal możecie znaleźć inspirację w naszych przepisach. xoxo
Serves 3
Ingredients
For vegetable broth:
1/4 celeriac
2 carrots
1 parsnip
Seasoning: salt | pepper | bay leaf | kafir leaf | smoked pepper | dried mushroom | pimento | anything you like
1/2 butternut squash
optional: paprika paste / thai paste
Method
Wash and peel vegetables, place in a pot cover with water, add all of the seasoning and leave on a simmer for at least 2 hours. Remeber to add water, not allowing it to evaporate.
Pre-heat oven to 250C/400F. Peel butternut squash and cut into cubes, place on a baking paper and bake until golden brown (or black as in our case :)) When ready, add 3/4 into the soup.
With a hand blender combine all ingredients. Soup is ready to serve, sprinkle with remaining baked squash.
~Polish version
Na 3 porcje
Składniki na wywar:
1/4 selera
2 marchewki
1 pietruszka
Przyprawy: sól | pieprz | liść laurowy | liść kafiru | wędzona papryka | suszone grzyby | ziele angielskie | dowolne, według upodobań
1/2 dyni
opcjonalnie: pasta paprykowa / pasta tajska
Metoda
Umyj i obierz warzywa, przełóż do garnka wypełnionego wodą, dodaj przyprawy i gotuj przez co najmniej dwie godziny. Pamiętaj żeby woda się ne wygotowała, więc dolewaj ją co jakiś czas.
Rozgrzej piekarnik do 250C. Obierz dynię, pokrój w kostkę, przełóż na papier do pieczenia i piecz aż będą złociste (lub czarne jak w naszym przypadku :)). Gdy będzie gotowa, dodaj 3/4 do zupy.
Zmiskuj całość blenderem ręcznym do połączenia wszystkich składników. Zupa jest gotowa do podania, posyp pozostałą pieczoną dynią.
No comments:
Post a Comment