Friday, 14 August 2015

Summer quinoa salad

Hi healthy eaters!
Let's start straightaway with informing you guys that definietly you should come to Lodz on August 16, because in our hometown we're going to have a huge festival called Fit Bazar. 

Zaczniemy prosto z mostu z poinformowaniem Was, że z całą pewnością powinniście przybyć do Łodzi, szesnastego sierpnia, ponieważ w naszym rodzinnym mieście odbędzie się wielki festiwal znany pod nazwą Fit Bazar. 






Actually, it's gonna be the second edition and we highly recommend going there if you can. Besides food area there are also gonna be bike sphere, sport sphere and fashion area. Basically, you can find anything there, from the most vegan and delicious food to bikes and clothes, and more interestingly you will have a chance to talk to professional trainers, to take part in various of sport activites and to meet amazing people. But that is not ALL! What is more, Bike Swap is being organized now, so that everything will already be prepared for next Sunday. If you don't know what it it, it's actually the ability to get a bike or some part of it by exchanging your things also appropriate for the content of the happening. We hope you won't miss the event and will have fun with us!
Furthermore, there's no denying that food is on our mind 24/7, so we also would like to share some recipe with you. We know that the temperature scores almost the top of thermometer and some of you don't feel like eating at all, but no US! To somehow celebrate the upcoming event, we decided to prepare a vegetarian meal, which would give us a great amount of nutrients. Sometimes it may pay off if you combine two different products together, like sweet with salty or bitter with soar. Making food is all about experimenting, so don't be afraid just take actions!


Tak naprawdę to będzie już druga edycja i chciałybyśmy Wam niezwykle polecić wybranie się na niego chociaż na chwilkę. Oczywiście poza strefą jedzenia, będziecie mogli tam również znaleźć strefy rowerową, sportową i modową. W zasadzie, będziecie mogli znaleźć tam wszystko, od najbardziej wegańskiego i przepysznego jedzenia to rowerów i ubrań, a co ciekawe będziecie mieli również okazję porozmawiać z profesjonalnymi trenerami, wziąć udział w wielu aktywnościach sportowych, a także spotkać nieziemskich ludzi. Ale to nie wszystko! Co więcej już teraz trwają przygotowania do Swap'u Rowerowego, który tez odbędzie się w przyszłą niedzielę. Jeśli nie jesteście jeszcze zaznajomieni z tą nazwą, jest to event, podczas którego będziecie mogli wymienić swój rower lub jego części na inne tego typu przedmioty, oczywiście pozostające w tematyce rowerowej. Nie może Was tam zabraknąć!
Dodatkowo, nie możemy zaprzeczyć, iż jedzenie siedzi nam w głowach 24/7, więc chciałybyśmy również podzielić się kolejnym przepisem z Wami. Wiemy, że temperatura sięga prawię końca termometra i część z was najprawdopodobniej nie ma ochoty nawet jeść, ale nie MY! Aby w jakiś sposób zaświętować nadchodzące wydarzenie, postanowiłyśmy przygotować wegetariański posiłek, który dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Czasem opłaca się połączyć dwa różne względem siebie produkty, takie jak słodkie ze słonymi, czy gorzkie z kwaśnymi. Przygotowywanie posiłków jest sztuką ekperymentowania, więc nie bój się tego i podejmij kroki!

Wholesome cooking!






























Serves 3
Ingredients
3 handful rocket
1/2 cup quinoa
2 beetroots
1 small apple
2 tbsp sunflower seeds
1/4 cauliflower
15 cherry tomatoes (or less)
feta/goat cheese as much as you want (Optional)

Instructions
Preheat oven to 200C/400F. On a tray filled with baking paper place tomatoes and cauliflower. Sprinkle with salt, pepper, smoked papprika and 1 tbsp olive oil. Bake for about 15 minutes.
Carefully rinse quinoa, at least two times. Cover with 1 glass of water, bring to a boil and cook under cover on a small heat for about 15 minutes. Grate beetroots and put in a bowl. Chop apple into small chunks and add to grated beetroot. Mix with pinch of salt, pepper and if you want, a little bit of balsamic vinegar.
Place rocket on a plate, add cooked quinoa combined with beetroot-apple mixture, add cheese, sunflower seeds and vegetables.

Polish version ~
Składniki
3 garści rukoli
2 buraki
1 małe jabłko
1/2 szklanki quinoa
2 łyżki ziaren słonecznika
1/4 kalafiora
15 pomidorków koktajlowych
ser feta/kozi

Instrukcja
Rozgrzej piekarnik do 200C. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż umyte pomidory koktajlowe i kalafiora. Polej olejem, posyp solą, pieprzem i wędzoną papryką. Piecz przez około 15 minut.
Wypłucz quinoę, najlepiej kilkukrotnie. Zalej szklanką wody, zagotuj i dalej gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15 minut. Na grubych oczkach tarki zetrzyj buraka i przełóż do miski. Drobno posiekaj jabłko, wymieszaj z burakami, solą, pieprzem, ugotowaną quinoą i opcjonalnie octem balsamicznym.
Na talerzach rozłóż rukolę, mieszankę buraczano-jabłkową z kaszą, posyp ziarnami słonecznika, rozłóż warzywa.


No comments:

Post a Comment