Today's post is going to be a little bit different. For the first time not the food or recipe is important. The special atmosphere, not available during our everyday life in Poland, rule the roost in here. What atmosphere am I talking about?
Dzisiejszy post będzie nieco inny niż zazwyczaj. Po raz pierwszy to nie jedzenie czy przepis są istotne. Wyjątkowa atmosfera, nieosiągalna podczas naszego codziennego życia w Polsce, odgrywa tutaj główną rolę. O jakiej atmosferze mowa?
Zapach świeżych ziół, drzew cytrusowych i nagrzanej ziemi towarzyszą Ci na każdym kroku. Drzewa figowe, oliwne i granaty obok każdego domu. Krystalicznie czysta woda sprawiająca, że widok z okna staje się niezapomniany, sprawiający ogromną przyjemność kiedykolwiek na nią spojrzysz. Ciepłe wieczory. Dzielenie się jedzeniem z bliskimi podczas długich kolacji na tarasie. Z chęcią wymieniłabym każdy detal Chorwacji składający się na wspomnianą wyżej atmosferę. Jestem pewna, że każdy z was, drodzy "wholesome readers", może pomyśleć o jednym miejscu, które natychmiast sprawia, że się uśmiechacie. W moim przypadku Chorwacja jest miejscem, które daje mi poczucie bycia w domu. Może jest to związane ze wspomnieniami które zdobyłam 8 lat temu, gdy pierwszy raz tutaj przyjechałam, mając zaledwie 10 lat. Pamiętam każdy, nawet najdrobniejszy detal z tej podróży, a co jeszcze ważniejsze, jak dobrze czułam się spędzając tutaj czas. Teraz, trzy wizyty później, podczas mojej czwartej podróży czuję się dokładnie tak samo. I to właśnie miejsce z atmosferą. Miejsce, które przypomina Ci stare, dobre czasy i pozwala przeżyć najlepsze momenty jeszcze raz, bez względu na wszystko. Wracając do tematu który jednak wciąż jest najważniejszy na blogu, możesz dopełnić to nieziemskie uczucie wspaniałym jedzeniem. Ja nie mogłabym wyobrazić sobie nic lepszego niż filiżanka kawy, kremowa owsianka i świeżo zebrane figi - niezbędne podczas pobytu w Chorwacji.
Wholesome cooking,
Ola.
Ingredients
1/2 cup oats (I used barley oats, they are much soft and have more neutral taste)
1 cup milk/water
fruits & nuts (you choose!)
Instructions
Cook oats on medium heat until creamy and soft. Sprinkle with nuts and fruits of your choice (however, mix of fresh figs, red grapes and peach is simply perfect)
~Polish version
Składniki
1/2 szklanki płatków owsianych (ja używam płatków jęczmiennych. Są znacznie bardziej delikatne i neutralne w smaku)
1 szklanka mleka lub wody
owoce i orzechy (wolny wybór)
Instrukcja
Gotuj płatki owsiane na średnim ogniu aż zmiękną a całość stanie się kremowa. Posyp posiekanymi orzechami i dowolnymi owocami (jednak, połączenie świeżych fig, winogron i brzoskwini jest po prostu świetne)
No comments:
Post a Comment