Thursday 3 November 2016

Pumpkin scones but cookies | Dyniowe scones ale ciasteczka

Hi healthy eaters!
Some things in life happen totally by accident. Frankly speaking, usually, they are even better when unexpected. And we are not writing this to find an excuse for our failure when baking classic scones! But thanks to our experiments, we find out something really good. If you want to find out the story behind this recipe, keep reading.

Niektóre rzeczy w życiu są dziełem całkowitego przypadku. Szczerze mówiąc, zazwyczaj są jeszcze lepsze niespodziewane. I nie piszemy tego, żeby usprawiedliwić swoją nie do końca udaną przygodę z pieczeniem klasycznych scones. Ale dzięki naszym kuchenny eksperymentom, odkryłyśmy coś na prawdę dobrego. Jeśli chcesz poznać bardziej szczegółową historię tego przepisu, czytaj dalej.


.

.
Autumn. Probably the ugliest autumn in our life. No sunshine. Rain and wind. Usually, we try not to complain, especially here. But you need to know the beginning to understand how much we craved something to cheer ourselves. What was the first thing which came to our mind? Hot, buttery, cinnamon-infused buns, perfect to serve with cocoa and lay under the blanket. Immediately we thought about little scones. And here is where our adventure begins...we didn't have plain flour. The one and only found on our shelves was the rye one. Then we knew exactly that this recipe is going to be different and much healthier than we thought at the beginning. To make it even more suiting the weather, we added loads of cinnamon, raisins and... pumpkin puree! Due to all this changes our scones instead of fluffy buns became flat cookies. Nevertheless, still enormously delicious! Highly recommended with a cup of coffe and with peanut butter spread over the top. 

Jesień. Prawdopodobnie najmniej urodziwa jesień naszego życia. Brak słońca. Deszcz i wiatr. Zazwyczaj staramy się nie narzekać, zwłaszcza tutaj, na blogu. Ale musisz poznać początek historii, żeby zrozumieć jak bardzo porządałyśmy czegoś na poprawę humoru. Jaka była pieprwsza rzecz, która przyszła nam na myśl? Gorące, maślane, cynamonowe bułeczki, idealne do podania z kakao i przeleżenia pod kocem. Natychmiast pomyślałyśmy o małych scones. I tu zaczyna się nasza przygoda....nie miałyśmy pod ręką mąki pszennej. Jedna jedyna jaką znalazłyśmy w szafce była żytnia. Wtedy już dobrze wiedziałyśmy że ten przepis będzie raczej szczególny i zdecydowanie bardziej zdrowy niż zakładałyśmy na początku. Aby sprawić, że będą jeszcze bardziej pasować do jesiennej aury, dodałyśmy mnóstwo cynamonu, rodzynki i... puree z dyni! Ze względu na wszystkie te ulepszenia, zamiast puszystych bułeczek wyszły nam płaskie ciastka. Niemniej, wciąż są obłędnie dobre. Szczególnie polecane z kubkiem kawy i masłem orzechowym rozsmarowanym na wierzchu.

Serves about 20 cookies
Ingredients
2 cups rye flour
2 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
50g butter
pinch of salt
handfull raisins
2 tbsp pumpkin puree (optional, you can add more yoghurt)
2 tbsp yoghurt
1 tbsp honey

Method
In a bowl, combine all of the dry ingredients, add butter chopped into small cubes and combine everything smashing butter with flour. Then add honey, puree, yoghurt and chopped raisins. Combine. Place the dough on a table and roll out. Dough should be 1cm-thick. Cut off circles or any other shape you want. Bake for 20 minutes in 180C.

~Polish version

Na około 20 ciasteczek
Składniki
2 szklanki mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
50g masłą
szczypta soli
garść rodzynek
2 łyżi puree z dyni (można pominąć i dodać więcej jogurtu)
2 łyżki jogurtu
1 łyżka miodu

Metoda
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj posiekane masło i połącz dłońmi z mąką. Dodaj miód, puree, jogurt i posiekane rodzynki. Dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na stół i rozwałkuj na grubość ok. 1cm. Wytnij ciasteczka lub każdy inny kształt. Piecz przez 20 minut w 180C.

1 comment: