Monday 14 November 2016

Spicy apple cake | Cynamonowe ciasto jabłkowe

Hi healthy eatres!
Do you know that feeling of being extremely proud of what you have baked? Fluffy, moist, cinnamon-infused apple cake will provide you with that feeling and sugar the peel of this gloomy, late autumn days.

Znacie to uczucie bycia całkowicie dumnym ze swoich wypieków? Puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem ciasto jabłkowe zapewni wam to uczucie, a dodatkowo umili ponure, późno jesienne dni.


Not all of our baking adventures are successful. At least 1/3 of them is rather a disaster and mainly due to our desire to make it as healthy as possible. We really appreciate eating wholesome foods but let's be honest, a tofu 'cheesecake' without sugar or raw cakes are really nice variations and definitely worth trying, however, it is hard to combine them with classic, hearty cheesecakes or buttery cakes. We still prefer to bake healthier goods so in this recipe you will find a lot of rye flour, almost twice less sugar than it should be and what is more, sugar is brown, not classic one. But we did not try to make it vegan. We added butter or eggs because after all our experiments we are sure that our cake is going to be a success. A delicious, moist, perfect for autumn experiment. 

Nie każda nasza przygoda z pieczeniem jest udana. Co najmniej 1/3 z nich kończy się porażką, a w głównej mierze ze względu na nasze dążenia do stworzenia jak najzdrowszej wersji. Na prawdę doceniamy jedzenie zdrowo ale bądźmy szczerzy, "tofurnik" bez cukru czy ciasta "raw" są na prawdę ciekawe i warte spróbowania, jednak ciężko porównywać je z klasycznymi, gęstymi sernikami czy maślanymi ciastami. Nadal jesteśmy zwolenniczkami zdrowszych wypieków, dlatego w tym przepisie znajdziesz dużo mąki żytniej, ponad o połowę mniej cukru, a co ważniejsze brązowego, nie klasycznego białego. Lecz nawet nie próbowałyśmy robić tego ciasta po wegańsku. Dodałyśmy masło czy jajka poniważ po wszystkich naszych eksperymentach jesteśmy przekonane że nasze ciasto będzie wtedy sukcesem. Pysznym, wilgotnym, idealnym na jesień eksperymentem.

WG.




Ingredients

1 cup rye flour
1/4 cup plain flour
2 tbsp oats
1/2 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
2 apples
4 eggs
1/2 cup brown sugar
50g butter
orange peel (from one orange)
handful walnuts
handful raisins

Method
Eggs (in room temperature) break into a bowl, add brown sugar and orange peel and with a use of mixer beat until all ingredients combined. Then slowly pour cooled and melted butter. In a seperate bowl combine flour, cinnamon, oats, baking soda and baking powder. Peel apples. Cut one apple into small cubes, another one grate. Chop walnuts and add to apples together with raisins. When eggs are beaten add flur mixture and smoothly combine. At the end add apples and again gently combine. Pour mixture into the baking form (20-24cm diameter). 

160C/320F for an hour

~Polish version
Składniki
1 szklanka mąki żytniej
1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 jabłka
4 jajka
50g masła
1/2 szklanki cukru brązowego
skórka z jednej pomarańczy
garść rodzynek
garść orzechów włoskich

Metoda
Jajka (w temperaturze pokojowej) wbij do miski, wsyp cukier i skókę pomarańczową. Ubijaj aż składniki dobrze się połączą. W międzyczasie wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i płatki owsiane. Obierz jabłka. Jedno z nich pokrój w drobną kostkę, drugie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Posiekaj orzechy, dodaj do jabłek razem z rodzynkami. Rozpuść i ostudź masło i dodawaj powoli do jajek cały czas miksując. Gdy jajka będą ubite, dodaj mieszankę mączną i delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj jabłka. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 20-24cm.
Piecz około godzinę w 160C.

No comments:

Post a Comment