Sunday 18 March 2018

Babà limoncello

Those chubby glossy beauties arose from the sentimental memoir of amazing Italian holidays. Maybe you remember our post about it *click*. Another factor was the bottle of limoncello brought by us from Milan covered with more and more dust every day. It really needed to be utilized. At least I make myself believe in it.

Te pulchne lśniące piękności powstały z sentymentalnego wspomnienia cudownych Włoskich wakacji. Być może pamiętacie nasz post, w którym wszystko opisałyśmy *klik*. Kolejnym czynnikiem była butelka limoncello przywieziona z Mediolanu, która z dnia na dzień pokrywała się coraz grubszą warstwą kurzu. Na prawdę potrzebowała żeby ją zużyć. Przynajmniej tak to sobie tłumaczymy.



























Easter is definitely the time of unlimited calories consumed with your family in the atmosphere of joy. Yeah, that is a perfect definition. But let's go to the core. The older generations in Poland are very attached to tradition when it comes to dishes. So you need to have eggs, vegetable salad, pound cake or "mazurek" etc. Every departure from this rules is not always welcome. So convincing family to prepare something not really polish was quite difficult. Very helpful was the fact that Babà is a yeast dough, so it sticks to tradition. What is more, history of this cake has polish roots thanks to polish king, Stanisław Leszczyński. What is the best of this recipe, as my parents try them, their doubts run far far away as they enjoyed the fresh, delicate and citrusy flavor of Neapolitan Babà.
PS. It is not an Easter recipe. I reccommend it every day in a week every hour.

Wielkanoc to zdecydowanie czas konsumowania nieograniczonych kalorii razem z rodziną w radosnej atmosferze. Tak, to bardzo ładna definicja, ale przejdźmy do konkretów. Wiadomo, że starsze pokolenia w Polsce są szczególnie przywiązane do tradycji jeśli chodzi o wielkanocne potrawy. Więc musimy mieć na stole jajka, sałatkę warzywną, babkę lub mazurka itd. Każde odstępstwo od normy nie jest szczególnie mile widziane. Dlatego przekonanie rodziny żeby upiec coś nie do końca polskiego nie było zbyt łatwe. Pomocny był fakt, że Babà to ciasto drożdżowe, a co więcej jego historia ma polskie korzenie dzięki królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu. Najlepsze w tym przepisie jest to jak szybko rozwiały się wątpliwości mojej rodziny gdy cieszyli się tymi świeżymi, delikatnymi i cytrusowymi babami z Neapolu. 
PS. To nie jest Wielkanocny przepis. Polecam na każdy dzień tygodnia o każdej godzinie.

Ingredients
2 1/2 cup plain flour
1/2 cup milk
50g butter
3 eggs
2 tbsp yeast
3 tbsp sugar

Limoncello syrup
1/2 limoncello liqueur
1 cup water
5 tbsp brown sugar (muscovado)
1 lemon (juice + zest)

Method
Add all of the ingredients for cake to a bowl and combine with a blender. When ready sprinkle with flour and leave for at least two hours to grow. After this time form little bowls of dough and place in the form for cupcakes. Bake 40 minutes in 180C.
Prepare syrup:
In a saucepan place sugar and water. Bring to a boil and lower the simmer. Cook until thick. Then add limoncello, lemon juice and zest.
Dip Baba in syrup for at least 15 seconds to soak. Repeat with every baba.

~Polish version
Składniki
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
50g masła
2 łyżeczki drożdży instant
3 jajka
3 łyżki cukru

Na syrop limoncello
1/2 szklanki likieru limoncello
1 szklanka wody
5 łyżek cukru
cytryna (sok + otarta skórka)

Metoda
Umieść wszystkie składniki na ciasto w misce i miksuj aż składniki się połączą. Uformuj kulę z ciasta i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej dwie godziny. Gdy ciasto będzie wyrośnięte uformuj kulki i włóż do formy na babeczki. Piecz ok 40 minut w 180C.
Przygotuj syrop:
W rondelku zagotuj wodę z cukrem, zmniejsz płomień i gotuj aż syrop zgęstnieje. Wtedy dodaj limoncello, sok z cytryny i skórkę. Zanurzaj Baby na co najmniej 15 sekund żeby dobrze nasiąkły. Powtórz z każdą babą.

No comments:

Post a Comment