Monday 23 January 2017

Baked apple&pear with saffron ricotta | Pieczone jabłka i gruszki z szafranową ricottą.

Hi healthy eaters!
Culinary experiments are definitely one of the most fascinating. Not only you have the opportunity to discover something new but you also develop your creativity. And nothing can influence it more than a culinary gift, in particular, spices. Saffron, the most appreciated spice in the World qualifies as the best present for a cooking lover.

Eksperymenty w kuchni zdecydowanie zaliczają się do jednych z najbardziej interesujących. Nie tylko stwarzają okazje do wymyślania nowych potraw, ale też wymagają kreatywności. A nic tak nie potrafi pobudzać kreatywności jak prezenty kulinarne, a w szczególności - przyprawy. Szafran, najbadziej doceniana przyprawa na Świecie świetnie się kwalifikuje do tej kategorii.


A few weeks ago I have received something really special which forced me to create a recipe worth using it. Saffron is a kind of spice which places some burden on you. You star to feel responsible for what you prepare and try to do as much sophisticated dish as possible. However, I tried to dignify a really basic dish with a sprinkle of saffron. And honestly speaking, it went pretty well. You really need simple ingredients to this dessert, it only looks expensive. Nevertheless, it's a pinch of saffron moves this dish to another level. From simple baked pears into restaurant worth dessert. Highly recomended on winter days.

Kilka tygodni temu dostałam coś na prawdę wyjątkowego, co poniekąd zmusiło mnie do stworzenia przepisu, który będzie wart użycia wspomnianego prezentu. Szafran jest rodzajem przyprawy który wywiera na tobie pewne brzemię. Zaczynasz czuć się odpowiedzialny przygotowania jak najbardziej wyszukanego dania. Tymczasem ja po prostu uszlachetniłam bardzo podstawowe danie szczyptą szafranu. I szczerze mówiąc, sprostałam zadaniu. To danie wymaga na prawdę podstawowych składników, za to wygląda dość porządnie. Jednakże, to szafran przenosi to danie na inny poziom. Z prostego przepisu na pieczone gruszki powstaje danie na miarę restauracji. Szczególnie polecane na zimowe dni!



Ingredients
Serves 3
1 pear
1 apple
1/2 orange: zest + juice
1 tbsp honey
1 tbsp butter
1/2 tsp cinnamon
chili flakes

Saffron ricotta:
4 tbsp ricotta
1 tsp honey
pinch of saffron
pinch of cinnamon

additional: roasted walnuts & oats

Method
Pre-heat oven to 200C/400F. Wash pear, apple and slice them. Place them in a baking dish. In a small pot on a medium heat melt butter, honey, cinnamon, orange zest and orange juice stirring all the time. Pour onto fruits and place in the oven for 30 minutes. In the meantime prepare ricotta by combining all of the ingredients. Serve hot with ricotta and roasted walnuts.

~Polish version
Składniki (na 3 porcje)
1 gruszka
1 jabłko
1/2 pomarańczy (skórka i sok)
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta płatków chili

Szafranowa ricotta
4 łyżki ricotty
1 łyżeczka miodu
szczypta szafranu
szczypta cynamonu

Dodatkowo: prażone orzechy włoskie i płatki owsiane

Metoda
Rozgrzej piekarnik do 200C. Umyj gruszkę i jabłko, pokrój w cienkie plastry, ułóż w naczyniu do zapiekania. W rondelku na niewielkim ogniu roztapiaj masło, miód, dodaj skórkę z pomarańczy, sok, cynamon i chili cały czas mieszając. Przelej mieszankę na owoce, włóż do piekarnika i zapiekaj około 30 minut. W międzyczasie przygotuj ricottę mieszając ze sobą wszystkie składniki. Serwuj na ciepło ze schłodzoną ricottą i orzechami włoskimi.

No comments:

Post a Comment