Sunday, 12 February 2017

Chinese rice | Chiński ryż

Hi healthy eaters!
Today, we would like you to remind you some famous saying while publishing this recipe. Don't judge book by its cover. We are aware of a fact that it can be hard when it comes to food, especially when on your plate suddenly appears rice gloop with some other mysterious elements in it. Nevertheless, you should trust us when we say that it is worth trying. And it is on of this "quick lunch" ones.

Dzisiaj chciałybyśmy wam przypomnieć pewne powiedzenie publikując ten przepis. Nie oceniaj książki po okładce! Jesteśmy świadome, że może być to ciężkie jeśli chodzi o jedzenie, zwłaszcza jeśli na twoim talerzu pojawia się ryżowa breja z innymi zagadkowymi składnikami w środku. Jednak,  powinniście nam zufać gdy mówimy że warto to przetestować. Poza tym, to jeden z tych "szybkich pomysłów na lunch."



























Chinese cusine is a little bit like pain in the ass for culinary photography. Yes, it combines great deal of flavors, mixes the opposites to create delicious coherency and probably that's the point. How to mouthwateringly present chinese fried rice with turkey? Hopefully, it defends simply by its name. Most of us do not need to admire pictures of chinese food for hours. In most people's dictionaries, chinese equals quick, tasty&well-known. You can be surprised with chinese cusine but mostly you know what to expect. And unfortunatelly (or not), our recipe is not any kind of culinary discovery but you can use remainds of vegetables and satisfy yourself with quick lunch.

Kuchnia chińska jest trochę niczym wrzód jeśli chodzi o fotografię kulinarną. Owszem, łączy wiele smaków, miksuje ze sobą przeciwieństwa aby stworzyć pyszną, spójną całość i prawdopodobnie w tym problem. Jak apetycznie przedstawić chiński smażony ryż? Na szczęście, broni się on sam swoją nazwą. Większość z nas nie potrzebuje godzinami podziwiać zdjęć chińskich potraw. W słowniku więszkości ludzi, chińskie równa się szybkie, smaczne oraz dobrze znane. Oczywiście chińska kuchnia bardzo często zaskakuje lecz zazwyczaj wiadomo czego się spodziewać. Niestety (lub nie), nasz przepis nie jest żadnym kulinarnym odkryciem, ale pozwala zużyć resztki warzyw i zadowoli Cię łatwością przygotowania.


Serves 2
Ingredients
1 cup cooked basmati rice (and cooled)
1 small turkey breast
2 champignons
1 shallot
1 chili pepper
1/2 leak
1cm ginger piece
1 garlic clove
optional: mun mushroom
2 tbsp soy sauce
1/2 lime + zest

seasoning: salt | pepper | smoked paprika | curry | dried lemon grass | dried cilantro

Method
Wash and peel turkey breast, cut into little pieces and place in a bowl. Add seasoning, pressed garlic clove, 1 tbp soy sauce, lime zest and a little bit of chopped ginger. Leave for little while.
Prepare vegetables: cut onion into slices, do the same with leak and champignons. Cut ginger into thin bars.
Pre-heat the pan, add oil and place onion with ginger on it. Fry for about 1-2 minutes, then add leak and champignons. When ready, remove from pan and place on a plate. Then add more oil and turkey breast. Fry until done, add veggies, mun mushrooms, lime juice, soy sauce and rice. Fry for 2-3 minutes and serve!

~Polish version
Składniki
1 szklanka ugotowanego ryżu basmati (i ostudzonego)
1 mała pierś z indyka
2 pieczarki
1 szalotka
1 papryczka chili
1/2 pora
1cm kawałek imbiru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie: grzyby mun
2 łyżki sosu sojowego
1/2 limonki + otarta skórka

Metoda
Dokładnie umyj i oczyść pierś z indyka, pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Dodaj przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 łyżkę sosu sojowego, skókę z limonki i trochę posiekanego imbiru. Odstaw na chwilę.
W tym czasie przygotuj warzywa: cebulkę posiekaj w piórka, pieczarki i por pokrój na kawałki, a resztę imbriu w cienkie słupki.
Rozgrzej patelnię, dodaj posiekaną cebulę i imbir, podsmażaj przez około 1-2 minut, a następnie dodaj por i pieczarki. Gdy będą gotowe zdejmij z patelni przekładając na osobny talerz. Na patelnie dolej więcej oleju i przełóż indyka. Gdy będzie gotowy z powrotem włóż warzywa, grzyby, resztę sosu sojowego, sok z limonki i ryż. Podsmażaj ok 2-3 minut i podawaj!

No comments:

Post a Comment