Hi healthy eaters!
Today it is time for something little bit different. Firstly, given recipe is not ours, it is also not healthy into pain as usually but, the most important, it tastes great. Honey, buttery, nutty, moist. Ladies and gentleman, honey carrot cake!
Dzisiaj nadszedł czas na coś odrobinę innego. Po pierwsze, nie jest to nasz przepis, nie jest także do bólu zdrowy jak zwykle, ale co najważniejsze, świetnie smakuje. Miodowe, maślane, orzechowe, wilgotne. Panie i Panowie, miodowe ciasto marchewkowe!
You know... we cannot really resist baking a cake without leaving a small part of a raw dough for ourselves. So childish little habits of licking dough from spatulas and digging out from every hollow of a bowl. A small sneak-peak before final tasting. You can estimate how satisfying your masterpiece may become after 40 minutes in the oven and, in addition; get through a real time machine into childhood. We do it every freaking time but, to be honest; only this time we experienced such a delight worth telling you. Let us explain why! Firstly, this cake's sweetener is more than 80% of honey. It contains butter. Cinnamon. Nuts. Eggs. We know it is cruel to point out all of this potential allergen and forbidden products for people on diet. But hey, sometimes you can treat yourself to a guilty pleasure. Frankly speaking, you can also freely experiment by substituting plain flour ith wheat one, cut off sugar, get rid of eggs etc., nevertheless, you will not ever get close to the basic version. The choice is, of course, yours. We strongly encourage to have balanced and healthy diet but even more we stress to find the golden mean in everything you do in life (in diet especially). So, maybe, have after eating acai bowl for breakfast and raw noodles for lunch spoil yourself a little bit with this cake. It won't negatively influence your body (at least you are not gluten sensitive).
Given recipe comes from the most universal cooking website in Poland. Thank you, kwestiasmaku.com
Wiecie...nie potrafimy oprzeć się zostawieniu sobie odrobiny surowego ciasta gdy pieczemy. Tak dziecinne, małe nawyki oblizywania szpatułki czy wygrzebywania ciasta z każdego zaułka miski. Mała zapowiedź przed końcowym próbowaniem. Możesz oszacować jak bardzo zadowalające będzie twoje dzieło po 40 minutach spędzonych w piekarniku, a co więcej, przeżyć istną podróż w czasie do dzieciństwa. Robimy to za każdym razem, ale mówiąc szczerze, dopiero ptzy tym cieście doświadczyłyśmy tak ogromnej rozkoszy którą warto się z wami podzielić. Pozwólcie nam wytłumaczyć dlaczego! Po pierwsze, słodzik tego ciasta to w 80% miód. Zawiera sporo masła. Cynamon. Orzechy. Jajka. Wiemy, że to nieco okrutne wymieniać wszystkie te potencjalne alergeny i produkty zakazane dla osób na diecie lecz czasem można pozwolić sobie na grzeszną przyjemność. Mówiąc szczerze, oczywiście możesz eksperymentować z zastąpieniem mąki pszennej orkiszową, pozbyć się cukru, jajek itd., jednak nigdy nie będziesz blisko oryginału. Zawsze zachęcamy do zdrowej diety ale nawet jeszcze bardziej zachęcamy do znalezienia w życiu złotego środka (zwłaszcza w diecie). Więc może, po zjedzeniu 'acai bowl' na śniadanie, makaronu 'raw' na obiad, rozpieść się odrobinę tym ciastem. Zapewniamy, że nie wpłynie to negatywnie na twój organizm (chyba, że nie tolerujesz glutenu, wtedy odradzamy).
Ten przepis pochodzi z najbardziej uniwersalnej strony z przepisami w Polsce. Dziękujemy, kwestiasmaku.com
Ingredients
2 big carrots
100g butter
3 tbsp honey
peel from 1 orange
1/2 cup milk
2 eggs
1 1/2 cup flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1 tsp cinnamon
2 tbsp brown sugar
in addition: two handull walnuts | 4-5 dried plums | 1 handfull raisins | 1 tbsp candied orange peel | 2 tbsp pumpkin seeds
Method
Pre-heat oven to 180C/350F. Fill baking form with baking paper.
Finely grate carrots into small pieces. Add chopped butter into a pot together with honey and orange zest. Melt on a small heat mixing all the time. Then remove from simmer, add eggs with milk and whisk vigoriously with a beater. In a separate bowl sieve flour, add baking powder, soda, cinnamon, sugar and all of the nuts & dried fruits. Combine well. Then, pour wet ingredients into dry, add carrot and very carefully combine everything. Pour into baking form and place in the oven for about 50 minutes.
~Polish Version
Składniki
2 większe marchewki
100g masła
3 łyżki miodu
skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
dodatkowo: dwie garści orzechów włoskich | 4-5 suszonych śliwek | 1 garść rodzynek | 1 łyżka kandyzowanej skóki pomarańczowej | 2 łyżki pested dynii
Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Zetrzyj marchewki na drobnych oczkach. W garnku połóż posiekane masło, dodaj miód i skórkę z pomarańczy. Cały czas mieszając powoli roztapiaj. Odstaw z ognia, dodaj jajka oraz mleko i energicznie wymieszaj trzepaczką. W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę, cynamon, cukier i wszystkie bakalie. Dokładnie połącz. Do suchych składników dolej mokre, dołóż marchewkę i bardzo delikatnie mieszaj aż składniki się połączą. Przelej do formy i piecz przez około 50 minut.
No comments:
Post a Comment