Wednesday, 1 March 2017

Carrot soudles | Marchewkowy makaron

Hi healthy eaters!
We are trying to fit into the current trend of preparing noodles from everything except eggs, flour and giving it strange names. So here you have Soudles - combination of noodles and soup. This recipe definitely comes from the "student's life" series. More description of this weird combination of flavors below.

Staramy się wpasować w ostatnią modę tworzenia makaronu ze wszystkiego z wyjątkiem mąki i jajek oraz nadawaniu im dziwnych nazw. Przed wami "soudles", po angielsku kombinacja makaronu i zupy. Lecz nie zwykłego makaronu, bo takiego z marchewki. Ten przepis zdecydowanie należy do cyklu "z życia studenta". Dokładniejszy opis tych dziwnych smakowych połączeń poniżej.



























This recipe developed from the need to eat something more filling than just a soup but equally something extraordinary and healthy. I am aware that this might look weird and discouraging but to be honest, it was the best soup I have had lately. Crispy chickpeas and carrot roasted in a little bit oriental seasoning. I ate everything with a use of fork so it can be compared to some kind of pasta in a very liquid sauce. Nevertheless, take it as an inspiration for using leftovers and staying lean.


Ten przepis powstał z potrzeby zjedzenia czegoś bardziej konkretnego niż sama zupa, a jednocześnie niezwykłego i zdrowego. Jestem świadoma, że to danie nie wygląda wybitnie zachęcająco, ale szczerze mówiąc to była jedna z ciekawszych zup jakie ostatnio jadłam. Chrupiąca cieciorka i marchewka podsmażane w lekko orientalnych przyprawach. Zjadłam wszystko widelcem, więc można to uznać za rodzaj makaronu w bardzo płynnym sosie. Jednakże, przyjmijce ten przepis jako inspirację na kreatywne zużycie resztek z waszej lodówki.

Ingredients
250 ml carrot soup (I used the ready one)
1 carrot
1/4 onion
1 handful spinach
50g canned chickpeas 
1 tbsp coconut oil
seasoning: salt | pepper | smoked paprika | Mediterranean herbs

Method
Pre-heat 1/2 tbsp of coconut oil on the pan, add drained chickpeas, salt, pepper and paprika and roast until crispy and golden brown. When ready remove from the pan. Again pre-heat rest of the coconut oil, add sliced onion and carrot cut into thin slices. Roast with seasoning for about 5 minutes. In the meantime pour soup into sauce pan, add chopped baby spinach and heat up. When everything is ready place in a bowl and sprinkle with cilantro.

~Polish version
Składniki
250ml gotowej zupy marchwiowej
1 marchew
1/4 cebuli
50g ciecierzycy z puszki
garść szpinaku baby
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól | pieprz | papryka | zioła prowansalskie

Metoda
Rozgrzej na patelni 1/2 łyżki oleju kokosowego, dodaj odsączoną ciecierzycę, sól, pieprz, paprykę i praż aż będzie chrupiąca i zarumieniona. Gdy ciecierzyca będzie gotowa, zdejmij ją z patelni i rozgrzej resztę oleju kokosowego. Włóż na patelnię cebulę posiekaną w piórka i marchew pokrojoną w cienkie pasy (np. za pomocą obieraczki). Podsmażaj przez około 5 minut razem z przyprawami. W międzyczasie podgrzej w rondelku zupę, dodaj posiekany szpinak. Gdy wszystko będzie gotowe przełóż na talerz i ozdób kolendrą.

No comments:

Post a Comment