Hi healthy eaters!
We are trying to fit into the current trend of preparing noodles from everything except eggs, flour and giving it strange names. So here you have Soudles - combination of noodles and soup. This recipe definitely comes from the "student's life" series. More description of this weird combination of flavors below.
Staramy się wpasować w ostatnią modę tworzenia makaronu ze wszystkiego z wyjątkiem mąki i jajek oraz nadawaniu im dziwnych nazw. Przed wami "soudles", po angielsku kombinacja makaronu i zupy. Lecz nie zwykłego makaronu, bo takiego z marchewki. Ten przepis zdecydowanie należy do cyklu "z życia studenta". Dokładniejszy opis tych dziwnych smakowych połączeń poniżej.
This recipe developed from the need to eat something more filling than just a soup but equally something extraordinary and healthy. I am aware that this might look weird and discouraging but to be honest, it was the best soup I have had lately. Crispy chickpeas and carrot roasted in a little bit oriental seasoning. I ate everything with a use of fork so it can be compared to some kind of pasta in a very liquid sauce. Nevertheless, take it as an inspiration for using leftovers and staying lean.
Ten przepis powstał z potrzeby zjedzenia czegoś bardziej konkretnego niż sama zupa, a jednocześnie niezwykłego i zdrowego. Jestem świadoma, że to danie nie wygląda wybitnie zachęcająco, ale szczerze mówiąc to była jedna z ciekawszych zup jakie ostatnio jadłam. Chrupiąca cieciorka i marchewka podsmażane w lekko orientalnych przyprawach. Zjadłam wszystko widelcem, więc można to uznać za rodzaj makaronu w bardzo płynnym sosie. Jednakże, przyjmijce ten przepis jako inspirację na kreatywne zużycie resztek z waszej lodówki.
Ingredients
250 ml carrot soup (I used the ready one)
1 carrot
1/4 onion
1 handful spinach
50g canned chickpeas
1 tbsp coconut oil
seasoning: salt | pepper | smoked paprika | Mediterranean herbs
Method
Pre-heat 1/2 tbsp of coconut oil on the pan, add drained chickpeas, salt, pepper and paprika and roast until crispy and golden brown. When ready remove from the pan. Again pre-heat rest of the coconut oil, add sliced onion and carrot cut into thin slices. Roast with seasoning for about 5 minutes. In the meantime pour soup into sauce pan, add chopped baby spinach and heat up. When everything is ready place in a bowl and sprinkle with cilantro.
~Polish version
Składniki
250ml gotowej zupy marchwiowej
1 marchew
1/4 cebuli
50g ciecierzycy z puszki
garść szpinaku baby
1 łyżka oleju kokosowego
przyprawy: sól | pieprz | papryka | zioła prowansalskie
Metoda
Rozgrzej na patelni 1/2 łyżki oleju kokosowego, dodaj odsączoną ciecierzycę, sól, pieprz, paprykę i praż aż będzie chrupiąca i zarumieniona. Gdy ciecierzyca będzie gotowa, zdejmij ją z patelni i rozgrzej resztę oleju kokosowego. Włóż na patelnię cebulę posiekaną w piórka i marchew pokrojoną w cienkie pasy (np. za pomocą obieraczki). Podsmażaj przez około 5 minut razem z przyprawami. W międzyczasie podgrzej w rondelku zupę, dodaj posiekany szpinak. Gdy wszystko będzie gotowe przełóż na talerz i ozdób kolendrą.
No comments:
Post a Comment