Thursday, 22 October 2015

Scones.

Hi healthy eaters!
Imagine early autumn morning (which honestly is not especially difficult since it is already fall) - a little bit gloomy atmosphere, surrounding wraped with haze and grayness but somehow cozy. Yellow and orange leaves, pleasent chilliness. What would create this moment more special? A good breakfast.

Wyobraź sobie jesienny poranek (co nie powinno być szczególnie trudne skoro sezon jesienny w pełni) - lekko mroczna atmosfera, otoczenie spowite mgiełką i szarością, ale przytulnie. Zółte i pomarańczowe liście, przyjemny chłód. Co mogłoby sprawić, że ten moment byłby jescze przyjemniejszy? Dobre śniadanie.































Since you imagined it, now add also the smell of fresh bread or even the process of making it early in the morning, before daily rush and routine starts, before everything will be brought to life. The perspective of a morning like this, forced me to wake up at 8 o'clock, drowsily put a coat on pyjamas and go to the nearest shop in order to buy greek yoghurt. I managed to do this tempted by a vision of hot, fresh scones with homemade plum stew and jam. And I can honestly admit, it was one of the best mornings this fall. Nevertheless, let's focus on stars of this post: scones. Of course, you don't have to celebrate their presence only during breakfast, it might just be an inspiration for you, and what is more, incentive to spend more time on breakfast. Our recipe for this little, round and (holy molly) so insanely good-smelling goodness is a little bit more healthy version of original ones. No refined sugar, only honey. Less wheat flour, more wholemeal flour and so on. If you really crave for something, which would replace ordinary bun or doughnut with something wholesome - you should definitely try them! We can tell you.





























Jeśli już to sobie wyobraziłeś, teraz dodaj do tego opisu także zapach świeżego chleba, lub nawet sam proces tworzenia go wcześnie o poranku, jeszcze przed codziennym pośpiechem i rutyną, zanim wszystko inne obudzi się do życia. Perspektywa poranka jak ten zmusiła mnie aby wstać o 8 rano, sennie włożyć płaszcz na piżamę i pójść do najbliższego sklepu po jogutr grecki. Zdołałam to zrobić skuszona wizją gorących, świeżych bułeczek scones jedzonych z domową konfiturą lub dżemem. I mogę szczerze przyznać, to był jeden z najlepszych poranków tej jesieni. Jednakże, skupmy się na gwieździe dzisiejszego posta: scones. Oczywiście, nie musisz celebrować ich obecności jedynie podczas śniadań, to jedynie inspiracja dla Ciebie, a co więcej, zachęta żeby spędzać więcej czasu na jedzeniu śniadań. Nasz przepis na małe, okrągłe i nieziemsko dobrze pachnące bułeczki jest nieco bardziej zdrową wersją tych klasycznych. Zero rafinowanego cukru, tylko miód. Mniej mąki pszennej, więcej razowej i tak dalej. Jeśli masz ochotę na coś, co zastąpiłoby zwykłą drożdżówkę lub pączka czymś bardziej zdrowym - zdecydowanie powinieneś ich spróbować! Zapewniamy.

Ingredients
for about 10 scones
1 cup wheat flour
1 cup wholemeal flour
1 tbsp honey
50g butter
1/2 cup greek yogurt
1/2 tsp salt
2 1/2 tsp baking powder
2-3 tbsp raisins

Method
Combine flour, salt and baking powder in a bowl. Cut butter into cubes and gently combine with flour mix. If your honey is not liquid, melt 1 tbsp in 1 tbsp of hot water. Do the same with raisins - put them into a bowl and cover with hot water. After 1-2 minutes drain and chop into smaller pieces. Add yoghurt melted honey and raisins to the rest of ingredients. Combine with a spoon and place dough on a flat surface. Knead until everything combine and roll 2 cm round shape. With the use of glass, cut round shapes and place on baking paper. Bake for 15 minutes in 200C/400F.

~Polish version
Składniki
na około 10 bułeczek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej, lub innej wybranej
1 łyżka miodu
50 g masła
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki rodzynek

Metoda
W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Masło posiekaj w kostkę i delikatnie połącz z suchymi składnikami. Jeśli miód, którego używasz nie jest płynny, zalej go łyżką ciepłej wody i rozpuść. Rodzynki wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem. Odcedź po ok. 2 minutach i pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj miód, jogurt i rodzynki do reszty ciasta i mieszaj łyżką aż składniki się połączą. Przełóż ciasto na stół i rozwałkuj na grubość ok. 1,5-2cm. Wykrój szklanką okrągłe kawałki i połóż na papierze do pieczenia. Piecz przez 15 minut w 200C.


No comments:

Post a Comment