Wednesday, 10 August 2016

Yoghurt cake with summer fruits + cinnamon crumble

Hi healthy eaters!
You know that feeling when you create food? This indescribable euphoria that you have made something really good. So good, that it is hard to name the state you enter with the first bite of your goodness. Let me introduce you to our fruity sponge cake.

Znacie to uczucie gdy tworzycie dania? Tą nieopisaną euforię, że stworzyliście coś na prawdę dobrego. Tak dobrego, że ciężko opisać stan w który wkraczacie wraz z pierwszym ugryzieniem Twojego własnego specjału. Pozwólcie przedstawić Wam to owocowe ciasto jogurtowe.



























To be honest, after more than year of eating really healthy we started to crave simplicity in the kitchen. By this term, we mean basic ingredients like wheat flour, eggs or sugar. Not quinoa flour, not flax egg and not agave syrup. Trust us, there is nothing wrong with absorbing a little bit of butter included in crumble. Recently, we came to the very serious and important conclusion, that the golden rule in life is to find balance. Even the healthiest diet in the World will not make you live forever, especially, if it reduces some elements. Simultaneously we are conscious that present desire of possessing ideal and healthy body can be stronger than ability to let yourself enjoy something more than veggie bowl or nana icecream. Remember that there is more in life than just 1500 calories per day. However, even if you are the total opposite to the above description take it as a warning, live your life to the fullest, enjoy little things. And if it comes to little things... it seems lyou hit home. Start with this cake, it's supernaturally delicious.

Szczerze mówiąc, po ponad roku jedzenia na prawdę zdrowo zaczęłyśmy łaknąć prostoty w kuchni. Poprzez ten zwrot mamy na myśli proste składniki jak mąka pszenna, jajka czy cukier. Nie mąka z komosy ryżowej, nie wegańskie jajka i nie syrop z agawy. Wierzcie nam, nie ma nic złego w pochłonięciu nieco masła zawartego w kruszonce. Ostatnio doszłyśmy do bardzo ważnego wniosku, że złotą zasadą w życiu jest dążenie do odnalezienia balansu. Nawet najzdrowsza dieta na świecie nie zapeni Ci wiecznego życia zwłaszcza, jeśli wyklucza pewne elementy. Jednocześnie jesteśmy świadome, że obecne pragnienie posiadania idealnego i zdrowego ciała może być silniejsza niż umiejętność pozwolenia sobie na zjedzenie czegoś więcej niż 'veggie bowl' czy 'nana icecream'. Pamiętajcie, że życie to nie tylko 1500 kalorii dziennie. Jednakże, nwet jeśli jesteście całkowitym przeciwieństwem powyższego opisu, odbierzcie go jako swego rodzaju ostrzeżenie, korzystajcie w pełni z życia, cieszcie się małymi rzeczami. A jeśli chodzi o małe rzeczy... wygląda na to że dobrze trafiliście. Zacznijcie od tego ciasta, bo jest zabójczo dobre.

Ingredients
1 cup plain yoghurt
2 cups flour
1,5 tsp baking powder
2 eggs
1/2 cup brown sugar
1/2 vanilla pod
50g butter
fruits (amount enough to cover the whole surface of a cake. Preferably strawberries/raspberries/cherries/blackberries)

CINNAMON CRUMBLE:
1 tsp cinnamon
50g butter
1/2 cup wholemeal flour
1/3 cup oats

Method
Pre-heat oven to 180C/350F.
Combine flour and baking powder. Whisk eggs, brown sugar and seeds from 1/2 of vanilla pod. Melt butter in a pan, add to the egg mixture as well as yoghurt + flour mixture. Combine everything and place in a baking form. Put fruits on the top.

Prepare crumble: Combine all of the ingredients with the use of your hands or if you want, mixer. Sprinkle on the top of the cake and bake.
Bake for about an hour or more if it is not dry enough.

~Polish version
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 laski wanilii
50 g masła
owoce (ilość odpowiednia żeby przykryć cały wierzch. Najlepiej maliny/truskawki/porzeczki/wiśnie)

CYNAMONOWA KRUSZONKA
1 łyżeczka cynamonu
50g masła
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/3 szklanki płatków owsianych

Metoda:
Rozgrzej piekarnik do 180C. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubij jajka z cukrem i ziarenkami z 1/2 laski wanilii. Rozpuść masło, dodaj do mąki razem z jogurtem i ubitymi jajkami. Połącz dokładnie i wylej do formy. Ułóż owoce na wierzchu.

Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki ugnieć palcami lub wymieszaj w mikserze.
Piecz około godzinę lub tak długo aż ciasto nie będzie się przyklejać do patyczka.

No comments:

Post a Comment