Sunday, 1 November 2015

Spicy carrot soup.

Hi healthy eaters!
Our surrounding looks as beautiful and orange as the soup presented below. As we are looking through the window, we can see the extraordinarily unusual shapes of orange, pink and blue combined together. Insane!

Nasze otoczenie wygląda tak pieknie, jak zupa znajdująca się na zdjęciu poniżej. Wyglądając przez okno, możemy zauważyć nadzwycznie nieprzeciętne odcienie pomarańczowego, różowego i niebieskiego połaczone razem. Udzerzające!




























We have decided to post some recipe for a soup as we have never ever posted anything like this. However, it is not a typical polish soup that families eat each Sunday together, but it's something a bit more fancy and better-looking obviously. We don't know about you,. but soups with a consistence of cream are our favourite ones. That is one, we were searching for some inspirations and came across a recipe of a great food blogger What Katie Ate and got inspired to create a modification of her carrot soup. It is more spicy and ours obviously! Hope you will be as satisfied with it as we are, enjoy!

Zdecydowałyśmy opublikować przepis na zupę, z racji tego, że jeszcze nigdy do tej pory nie opublikowałyśmy niczego takiego. Jednakże, nie jest to typowa polska zupa, którą rodziny zajadają się w każdą niedzielę, ale coś bardziej wykwintnego oraz lepiej wyglądającego oczywiście. Nie wiemy, jak wy, ale zupy o knsystencji kremu są naszymi ulubionymi. Dlatego też, szukałyśmy jakiś inspiracji i napotkałyśmy przepis świetnej food blogerki What Katie Ate i zainspirowałyśmy się do stworzenia jej zupy marchewkowej, jednak ze sporymi zmianami. Jest bardziej ostra i nasz oczywiście! Mamy nadzieję, że będziecie równie zadowoleni z niej, jak jestesmy my, smacznego! 




























Serves 6

Ingredients
6 carrots
1 tomato
1 celery stick
2 garlic cloves
1 onion
2cm ginger piece
2 cups vegetable broth
3 tbsp olive oil
spices: grounded chili, smoked paprika, curry, cumin, salt, pepper

Instructions
Peel carrots and chop into pieces. Put into a bowl, add 2 tbsp of olive oil, pinch of salt, pepper, paprika, chili, cumin and combine. Place on a tray filled with baking paper and bake for about 30 minutes in 180C until carrots will look like on a picture above. In the meantime pre-heat 1 tbsp of oil in a big pot, add chopped onion, finely chopped garlic and cook for about 3 minutes. Then add finely chopped celery stick spices (add in proportions you want, you can also skip them) and tomatoes chopped into cubes. Cook for next 3 minutes. Add grated ginger, baked carrots and vegetable broth. Bring to a boil reduce heat and simmer for at least 30 minutes. Serve with yoghurt.

~Polish version
Składniki
6 marchewek
1 pomidor
1 gałązka selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 cm kawałek imbiru
2 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
przyprawy: zmielone chili, wędzona papryka, kminek,curry,  kumin, pieprz, sól

Metoda
Marchewki obierz i pokrój w paski. Włóż do miski, wlej 2 łyżki oleju, dopraw solą, pieprzem, zmielonym chili, papryką, kuminem i dokładnie wymieszaj. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w 180C. W międzyczasie w dużym rondlu podgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, drobno pokrojony czosnek i obsmażaj przez ok 3 minuty. Następnie dodaj pokrojony na małe kawałki seler naciowy i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać starty imbir i pomidory posiekane w kostkę. Można dodać więcej przypraw (chili, paprykę,curry etc.). Dodać bulion warzywny i pieczone marchewki. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować przez min. 30 minut. Podawać z jogurtem.



No comments:

Post a Comment