Saturday, 4 June 2016

Cauliflower rice with green veggies

Hi healthy eaters!
It's been a while since we last shared a food idea, which happened due to various reasons and we had barely any time and strength to give our best in every possible aspect, so we decided to take a break and a deep breath, and now we are ready to come back on track with a bunch of brand new ideas!

Upłynęło trochę czasu odkąd po raz ostatni podzieliłyśmy się z Wami naszymi pomysłami jedzeniowymi, co jest rezultatem wielu czynników oraz faktu, iż ostatnimi czasy miałyśmy niewiele czasu i siły, aby pogodzić wszystko, czego się podjęłyśmy, dlatego też postanowiłyśmy wziąć przerwę i głęboki wdech, aby teraz powrócić z nowymi, świeżymi pomysłami!



























What has dawned on us of late is that we, as humans, are not capable of performing to the best of our abilities in everything all the time, if we wish to be the best at it, the best we can. We are just humans, no better than any other living  organism, and we also have our limits. Obviously, we can push ourselves to the limits of our strength or willingness, and become stronger both physically and mentally since we prove ourselves that we can do more and more. Even though, we need to take breaks sometimes, not just to rest but rather to reinforce our durability and rethink our actions. What is more, we have arrived at conclusion, which perhaps is quite common and across-the-board to some of you but let's stress it again, if we really lust for something and wish to make it the best way we can, we must focus on it entirely. Remember, nothing comes easy! What we mean by this is that if we commence ten things at the same time, the chances that we complete them all, the way we want to, are pretty infinitesimal, and if you wish to be the best in what you do, you must focus on it completely. We have learnt not to take things for granted and to give one hundred percent of our willingness, heart and soul in everything  we do, and when YOU finally apprehend that it is better this way, YOU will be satisfied and proud of yourself when YOU manage to finish what YOU have once started.
So we are back in the game with few words of wisdom and delicious recipe for you to try on your own! We all know that veggies are goddamn great and nutritious, that is why they must be added. We used green ones this time, but you can play with it and get your favourite veggies on a plate and just have fun. Besides veggies, the king of today's meal is cauliflower rice, about which you can find out more HERE.

Ostatnimi czasy zrozumiałysmy, że my, ludzie, nie jesteśmy w stanie wykonywać wszystkiego cały czas na niezmiennie wysokim poziomie, jeśli chcemy być najlepsi w tym co robimy, najlepsi, jak tylko potrafimy. Jesteśmy tylko ludźmi, wcale nie lepsi od innych żyjących organizmów i również posiadamy granice. Oczywiście, możemy motywować samych siebie i przeciągać te granice na wyższy szczebel naszej siły i chęci, aby stać się silniejszymi zarówno fizycznie, jak i psychicznie, ponieważ w ten sposób udowadniamy samym sobie, iż potrafimy robić więcej i więcej. Pomimo tego, wskazane jest, aby czasami zrobić sobie przerwy, nie tylko po to, by odpocząć, ale bardziej ze względu na to, aby zwiększyć naszą wydajność i przemyśleć nasze postępowanie. Co więcej, doszłyśmy do wniosku, który prawdopodobnie jest dosyć powszechny i rozpoznawalny dla niektórych z Was, ale podkreślmy to jeszcze raz, jeśli naprawdę czegoś pragniemy i życzymy sobie, aby wykonać to najlepiej, jak tylko potrafimy, wówczas musimy skupić się na tej czynności całkowicie. Pamiętaj, nic nie przychodzi łatwo! Co chcemy przez to powiedzieć to to, że jeśli podejmujemy się dziesięciu rzeczy na raz, szanse, że uda nam się je wykonać na równym poziomie, są nikłe, a jeśli chciałbyś być najlepszym w tym, co robisz, musisz się na tym bezwarunkowo i bezgranicznie skoncentrować. Nauczyłyśmy się nie brać rzeczy dosłownie takimi, jakimi są, ale by dawać z siebie sto procent chęci, serca i całych siebie we wszystkim, czego się podejmujemy, a kiedy TY w końcu zrozumiesz, że w ten sposób jest po prostu lepiej, TY będziesz usatysfakcjonowany i dumny z samego siebie, kiedy TY zdołasz skończyć to, co TY kiedyś rozpocząłeś.
Zatem jesteśmy z powrotem z kolejną porcją naszej mądrości życiowej oraz przepysznym przepisem specjalnie dla Ciebie, abyś wypróbował! Wszyscy dobrze wiemy, że warzywka są niezwykle wspaniałe i wartościowe, dlatego też koniecznie je dodaj. My zastosowałyśmy zielone tym razem, jednak pamiętaj, że w kuchni możesz się bawić do woli i skorzystać ze swoich ulubionych warzyw. Poza warzywami, królem dania jest ryż z kalafiora, o którym więcej dowiesz się TUTAJ.

Ingredients
1 cauliflower

Method
Rinse cauliflower and grate it on the smallest holes. Pre-heat the pan and place grated cauliflower. Cover with a lid and fry stiring from time to time to prevent it from burning until soft (about 5-10 minutes)

Vegetables:
1/2 courgette
1/2 kg green bean
1 tbsp btter
1 garlic clove
1/2 bunch of fresh parsley

In a pon boil water with salt and cook green bean until soft. Pre-heat the pan, melt butter, add garlic and courgette chopped into slices. When soft (both courgette and bean) add bean to courgette. Combine with salt and pepper and add persley (not chopped). Fry for about 5 minutes and serve!

~Polish version
Składniki:
1 kalafior

Metoda
Umyj kalafiora i zetrzyj całą główkę na najmniejszych oczkach. Rozgrzej patelnię i wrzuć warzywo. Przykryj pokrywką i podsmażaj aż "ryż" zmięknie miesząjąc od czasu do czasu. Można podać z masłem.



Warzywa:
1/2 cukinii
1/2 kg fasolki
1/2 pęczka pietruszki
ząbek czosnku
1 łyżka masła
przyprawy

Metoda
W garnku zagotuj wodę, wrzuć fasolkę i gotuj aż zmięknie. Na patelni rospuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i cukinię pokrojoną w słupki. Gdy zmięknie a fasolka będzie ugotowana, wrzuć fasolę do cukinii, dodaj pietruszkę (nie posiekaną) i wymieszaj. Podsmażaj przez około 5 minut.



No comments:

Post a Comment