Hi healthy eaters!
Undoubtedly, separations carry troublesome periods of life connected with anxiety, longing and what is more, they arouse in ourselves a variety of emotions. Luckily, this also hardly ever ends up only on melancholic mood. Adventures, experiences, new people, widening your knowledge are definitely the pros of leaving your place. Remember, that there is always a solution to every struggle you are undergoing. One of them is evoking your memories and everyone knows that the ones connected with taste are especially strong.
Bez wątpienia rozłąki niosą z sobą dokuczliwe oraz ciężkie momenty życia związane z niepewnością, tęsknotą, a co więcej, wyzwalają w nas niezliczone emocje. Na szczęście rzadko kiedy wiążą się one jedynie z melacholijnymi odczuciami. Przygody, doświadczenia, nowi ludzie czy nieustanne poszerzanie swojej wiedzy są zdecydowanie pozytywami zmiany miejsca zamieszkania. Pamiętaj, że do każdego problemu da się znaleść rozwiązanie. Jednym z nich jest przywoływanie wspomnień, a każdy z nas wie, że te związane ze smakami są szczególnie mocne.
Do you remember sitting near the table on a Sunday morning, your Dad sipping coffee reading a newspaper, your Mom carrying freshly prepared scrambled eggs? Or any other dish which was reserved only for your family, only for the exceptional occasions. Maybe another one: you playing in the backyard, young and ebullient with a flush on your face after hours of fun. Arriving at your house allured with a smell of your Mum's baked goodness. We are trying to stress how significant role food from our early life play nowadays. Today's recipe inspired by kwestiasmaku.com is a veritable time travel to childhood. If you are fascinated by discovering new flavors, try this one. It can be considered as a quite healthy version of a classic cheesecake with sugar which comes only from dark chocolate and jelly. Fresh, seasonal with a little bit more robust savour of chocolate base. Perfect for a picnic, family meetings and refreshing memories!
Czy pamiętasz niedzielne poranki przy rodzinnym stole, twój Tata popijający kawę i czytający poranną gazetę, Mama niosąca świeżo przygotowaną jajecznicę? Lub jakąkolwiek inną potrawę, zarezerwowaną wyłącznie dla Waszej rodziny, tylko na specjalne okazje. Albo inna historia: ty, bawiący się na podwórku, młody i tryskający energią z rumieńcami na twarzy od godzinnych zabaw. Przybywasz do domu zwabiony zapachem wypieków Mamy. Staramy się podkreślić, jak ważną rolę odgrywają potrawy z naszych młodzieńczych lat niosąc z sobą masę wspomnień. Dzisiejszy przepis zainspirowany ze strony kwestiasmaku.com jest istną podróżą w czasie do dzieciństwa. Jeśli jesteś zafascynowany odkrywaniem nowych smaków, przetestuj go. Może być uznany za całkiem zdrowa wersja klasycznego sernika z cukrem, który pochodzi jedynie z gorzkiej czekolady i galaretek. Świeże, sezonowe z lekko mocniejszym posmakiem czekoladowego spodu. Idealne na piknik, rodzinne spotkanie czy odświeżanie wspomnień!
WG.
Ingredients
Cheese layer:
500g fresh strawberries
500g cottage cheese for cheesecake
2 packages of strawberry jelly
lime zest from 1/2 lime
optional: handfull of raisins
Chocolate layer:
70g dark chocolate
2 handful mix of nuts: walnuts and almonds
2 tbsp whole-wheat flour
1/2 tsp baking soda
50g butter
1 egg
Method
Start with the chocolate base. Pre-heat oven to 200C/380F. In a small pot melt on small heat melt butter and chocolate. Remove from heat and let it cool for a few minutes. Add egg and whisk until combined. Add flour, soda powder and finely chopped nuts (you can also blend them). Pour onto baking form (round, 24cm) filled with baking paper and place in the oven for 10-15 minutes.
Wash and peel strawberries. In a pot boil 700ml of water. Add both strawberry jelly and combine until gelatine melts. Leave about 8-10 strawberries. The rest of them place in a bowl and blend into a mousse with hand blender. Add mixture to jelly and combine. Place in a cold water to cool it down faster. Cut leftover strawberries into small pieces, combine with raisins if using and lime zest. Add to cold jelly together with cottage cheese. If batter is too liquid, place it in a freezer until congealed and then pour it onto cold chocolate base. Leave in a fridge for few hours or overnight.
~Polish version
Składniki
Na masę serowo-truskawkową:
500g świeżych truskawek
500g sera na sernik
2 opakowania galaretki truskawkowej
skórka otarta z 1/2 limonki
opcjonalnie: rodzynki
Czekoladowy spód:
70g gorzkiej czekolady
2 garści mieszanki orzechów włoskich i migdałów
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki sody
50g masła
1 jajko
Instrukcje
Zacznij od przygotowania spodu. Rozgrzej piekarnik do 200C. W garnuszku rozpuść czekoladę i masło. Zdejmij z ognia i poczekaj chwilę aż ostygnie, Dodaj jajko i wymieszaj energicznie aż wszystko się połączy. Dodaj mąkę, sodę i orzechy zmiksowane lub bardzo dobrze posiekane. Wymieszaj i przełóż masę do formy (okrągła, średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10-15 minut.
Umyj i obierz truskawki. W garnku zagotuj 700ml wody i rozpuść galaretki. Odłóż 8-10 truskawek a resztę zmiksuj blenderem na mus. Dodaj go do rozpuszczonych galaretek i wymieszaj. Umieść garnek w zimnej wodzie żeby szybciej ostygły. Resztę truskawek pokrój na małe kawałki, wymieszaj z rodzynkami i skórką z limonki. Kiedy galaretkowa masa będzie chłodna, dodaj pokrojone truskawki i masę serową, wymieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, włóż ją na 10-15 minut do zamrażarki aż nieco stężeje. Następnie wyłóż ją na ostudzony czekoladowy spód i schowaj do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
No comments:
Post a Comment