Tuesday 4 August 2015

Salty chocolate cookies.

Hi healthy eaters!
As we previously mentioned, we have decided to write posts in two languages, so that it would be easier for the polish part of our viewers to get through our recipes. We came up with an idea to kind of celebrate this new step of ours into making our website maybe even more interesting or just more encouraging for those, who speak only in polish, by showing you a recipe for Salty Chocolate Cookies. So if you're fed up with sugary and hideously sweet snack, then you're in the right place to get some recipes for healthy snacks, just like the one presented below. Don't get us wrong, these cookies are also sweet, but at the same time a little bit salty, which means that they're nor oversweented or too salty. Basically, you can form any figure or shape of the dough as you wish, remember that taste matters even more than appearance. So if you're curious to find out how they can taste like and if you may delight these cookies as much as we have, then go ahead! Grab the ingedients, find some time and most importantly start cooking!


Jak już wcześniej wspomniałyśmy, zadecydowałyśmy, że nasze kolejne posty będą zamieszczane w dwóch językach, aby ułatwić naszych polskim odbiorcom dostęp do naszych przepisów. Wpadłysmy również na pomysł, by w jakiś sposób uczcić ten nasz nowy krok względem bloga i sprawić, aby był on jeszcze bardziej interesujący lub po prostu bardziej zachęcający dla tych, którzy posługują się jedynie polskim językiem. Z tego właśnie tytuły, przygotowałyśmy Salty Chocolate Cookies, czyli słone ciasteczka czekoladowe. Zatem jeśli jesteście już zmęczeni okropnie słodkimi, z dużą ilością zbędnego cukru przekąskami, wtedy jesteście w odpowiednim miejscu, by zdobyć przepisy na zdrowe przekąski, tak jak te zaprezentowane na zdjęciu poniżej. Nie zrozumcie nas źle, te ciasteczka są zarówno słodkie, jak i słone w tym samym czasie, co oznacza, że nie są ani przesłodzone ani przesolone. Jeśli chodzi o ich kształt, to możecie pobawić ciastem i formować je na różne sposoby, gdyż najważniejszy jest smak. Dlatego też, jeśli jesteście zaciekawieni, jak one smakują i, czy będziecie się nimi delektować tak samo. jak my, wtedy nie wahajcie się i spróbujcie sami! Zgarnij potrzebne składniki, znajdź chwilkę czasu i co najważniejsze zacznij je przygotowywać!

Wholesome cooking! 








Ingredients
100g butter
3/4 cup wholemeal flour
1/4 cup wholemeal rye flour
1/3 tsp salt
1/3 tsp baking powder
3 tbsp brown sugar
1 egg
1 tsp vanilla extract
1 dark chocolate bar
1 tbsp coarse salt

Instructions
Chop chocolate bar into small chunks. Fill baking tray with baking paper. Comine flour, salt and baking powder. Whisk butter with sugar for 5 minutes. Add egg and whisk for another 5 minutes. Add dry ingredients and combine, later add chopped chocolate and mix once again. Form small balls from dough, flatten them and sprinkle with coarse salt.

Polish version~
Składniki
100g masła
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1/4 szklanki mąki żytniej razowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka soli gruboziarnistej

Instrukcja
Posiekaj czekoladę na drobne kawałki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Masło z cukrem ubijaj przez ok. 5 minut. Następnie dodaj jajko i ubijaj przez kolejne 5 minut. Dodaj sypkie składniki i zmiksuj, dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Z ciasta formuj niewielkie kulki i spłaszczaj. Posyp kilkoma ziarenkami soli.

No comments:

Post a Comment