Monday 21 September 2015

Avocado toast and yoghurt with herbs.

Hi healthy eaters!
Have you already tried Avocado toasts ? Because we have something tasty for you.

Próbowaliście już kiedyś tostów z awokado ? Bo mamy dla Was coś pysznego. 






























Loads of work to be done, tons of papers to go through and many decistions to make. We all are busy and crazy in some way. We all try to figure out, which way we would love to go and, which path we really want to follow. Each day we may struggle with difficulties and face problems that need to be solved as soon as possible. We all are different, but special and exeptional at the same time. Do not seek a way to fit the pattern, but rather search for your own way to become your better self and be original. But in all this fuss that might be going on right now, try to find a moment in a day to slow down a little bit and think where you would like to go and which of all the paths you can freely choose you want to follow. Slow down even for a second to think about your actions and words that you use. Take this moment to talk to yourself about yourself and everything what is important to you. We're all different, but equal no matter what. 
And to make this moment even better, take a bite of the most healthy piece of bread that you may ever take, and enjoy. Avocado toasts for all of us!

Masa pracy do zrobienia, wiele papierów do prześledzenia i dużo decyzji do podjęcia. Wszyscy jesteśmy zajęci i szaleni w pewnym stopniu. Wszyscy próbujemy rozszyfrować, którą drogą pragniemy iść i, którą ścieżką chcemy podążać. Każdego dnia możemy zmagać się z trudnościami i napotykać problemy, które chcemy jak najszybciej rozwiązać. Wszyscy się od siebie różnimy, ale jesteśmy wyjątkowi i niepowtarzalni w tym samym czasie. Nie szukajcie sposobu, by dopasować się do wyznaczonego wzoru, ale raczej poszukajcie własnej drogi, gdzie będziecie mogli być lepszymi sobą i bardziej oryginalni. Ale w całym tym zamieszaniu, jakie może teraz panować, spróbujcie znaleźć moment w ciągu dnia, by zwolnić odrobinkę i pomyśleć, gdzie chcielibyście się udać i, którą ścieżkę wybrać. Zwolnijcie chociaż na chwilkę, by przemyśleć swoje czyny i słowa. Weźcie ten moment, by porozmawiać z samymi sobą o samych sobie i wszystkim tym, co jest dla Was istotne. Wszyscy jesteśmy różni, ale równi. 
Dodatkowo, by umilić Wam te rozważania, rozkoszujcie się kęsami najzdrowszego kawałka chleba, jaki kiedykolwiek sobie przyrządziliście i delektujcie się jeszcze bardziej. Tosty z awokado dla nas wszystkich! 

Wholesome girls, xoxo. 







Ingredients
(4 sandwiches)

1 avocado
1 plum tomato
1 tsp butter
4 whole grain bread slices
2 tbsp white cheese (you can also use feta cheese, ricotta, mozarella)
1 tsp lemon juice

For yoghurt dressing:
2 tbsp plain yoghurt
1 chive piece
3-4 basil leaves
salt/pepper/mixed herbs

Instructions
Peel avocado and mash in a plate with lemon juice, pinch of pepper and salt. Preheat pan and place bread on a medium heat. Remove when corners become golden brown and slices crispy. Arrange them on a plate, Put about 1 tbsp of avocado mixture on each one of them. To prepare tomatoes use the same pan. Melt butter, and place sliced tomatoes. Warm up until smooth and a little bit golden. Ready tomatoes place on a toast and sprinkle with white cheese.
To prepare yoghur combine all ingredients (chopped basil leaves and chive) in a bowl.

~Polish version
Składniki
(na 4 kanapki)

1 awokado
1 pomidor śliwkowy
1 łyżeczka masła
4 kromki chleba z ziarnami
2 łyżki twarogu (może być także feta, mozarella albo ricotta)
1 łyżeczka soku z cytryny

Na dressing jogurtowy:
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 szczypiorek
3-4 liście bazylii
sól/pieprz/zioła prowansalskie

Instrukcje
Obierz awokado i rozgnieć na talerzu z sokiem w cytryny, szczyptą pieprzu i soli. Rozgrzej patelnię i połóż na niej kromki chleba. Zdejmij z patelni gdy rogi przybiorą złoto-brązowy kolor i staną się chrupiące. Rozłóż je na talerzu i posmaruj ok. 1 łyżką mikstury z awokado. Aby przygotować pomidory użyj tej samej patelni co do chleba. Roztop 1 łyżeczkę masła i podgrzewaj pomidory aż staną się miękkie i lekko złote. Gotowe pomidory połóż na tostach i posyp rozdrobionym twarogiem.
Aby przygotować dressing jogurtowy wymieszaj wszystkie składniki (posiekany szczypiorek i bazylię) w miseczce.

No comments:

Post a Comment