Sunday, 27 September 2015

Breakfast spelt grain with apples and nuts.

Hi healthy eaters! 
Simple, amazing and powerful breakfast idea! 

Prosty, wspaniały i przepełniony mocą pomysł na śniadanie!
































Ingredients
4 tbsp spelt grain
2 cups milk/water
1 small apple
1/2 tsp cinnamon
1 handfull: cashew nuts, walnuts, sunflower seeds, almonds
2 tbsp greek yoghurt
2 dates

Instructions
In a small pan preheat milk (or water) and add spelt grain. Cook on a small simmer for about 15 minutes. After 10 minutes add chopped dates. Peel an apple and cut into small pieces. On a preheated pan roast chopped nuts. Remove when golden brown, place on a plate and add apple to a pan. Fry for 2 minutes until soft. Put spelt grain in a bowl, add additional milk if needed, greek yoghurt, seeds, apple.

~Polish version
Składniki
4 łyżki kaszy orkiszowej
2 szklanki mleka/wody
1 małe jabłko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 garść: orzechów nerkowca, włoskich, ziaren słonecznika i migdałów
2 łyżki jogurtu greckiego
2 daktyle

Instrukcja
W małym garnuszku zagotuj mleko i wsyp kaszę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Po 10 minutach dodaj drobno posiekane daktyle. Obierz jabłko i pokrój w kostkę. Na podgrzanej patelni umieść posiekane orzechy i podgrzewaj aż się zarumienią. Zdejmij orzechy z patelni i odłóż na osobnym talerzu, a na patelnię wrzuć jabłko. Smaż aż stanie się miękkie. Ugotowaną kaszę z mlekiem przelej do miseczki, dodaj więcej mleka jeśli potrzebne, dodaj jogurt grecki, orzechy i upróżone jabłko.

No comments:

Post a Comment