Thursday, 31 December 2015

Cinnamon millet with maroon smoothie.

Hi healthy eaters!
In a few hours, we are going to turn the page over to start a brand new chapter and write another beautiful story of ours, hopefully. It is all up to us, everything happens because of us. Anything is possible, so get your acts together and write a bestsellser of all times. 

Już za parę godzin przekręcimy kartkę, by rozpocząć nowy rozdział i napisać kolejną przepiękną historię. Wszystko jest w naszych rękach, wszystko dzieję się dzięki nam. Wszystko jest możliwe, więc zmobilizuj się i napisz najlepszy bestseller, jaki kiedykolwiek powstał. 





























The New Year's Eve is just around the corner! There are many of us who have fancy dresses and suits already prepared, but also many of those who have just grabbed an old pair of comfy clothing and are waiting for beloved one or friends. There are many types of people and loads of attitudes. To be frank, in this particular moment, as you're reading this, they are spending their time in kitchen, preparing delicious food, with which they may treat their quests or themselves later on. We are different, we are unique, we are extraoridinary, but equally beautiful and wonderful. On this special day, we would love to wish you all the best that the world has, much love and kindness, and also patience. If you haven't found your way yet, it is waiting for you ahead, so don' be scared to try and take a risk, because nothing ventured nothing gained. What is more, we hope that your eating habits have changed throughout the year evern a bit, but for better, and that you're more aware of what you should put in your body. So the very last post in this year is Cinnamon Millet with Maroon Smoothie, which may be served for a breakfast. It is a great way to give your body needed nutrients before the greatest upcoming party of the year. One again, all best, take care and see you next year! 

Sylwester już za rogiem! Wiele z nas posiada już piękne suknie, bądź garnitury, które tylko czekają, by je założyć. Ale również jest bardzo dużo osób, które pochwyciły starą parę wygodnego ubrania i czekają na ukochanego lub przyjaciół. Tak wiele podejść, jak ludzi na świecie. Będąc szczerą, w tym jednym, konkretnym momencie, kiedy czytacie te parę linijek tekstu, niektórzy przesiadują w kuchni przygotowując przepyszne jedzenie, którym obdarują gości lub samych siebie. Jesteśmy różni, jesteśmy wyjątkowy, jesteśmy nadzwyczajni, ale równie piękni i wspaniali. W ten szczególny dzień chciałybyśmy Wam życzyć wszystkiego, co najlepsze, ogromnie dużo miłości i życzliwości, ale również cierpliwości. Jeśli jeszcze nie znaleźliście swojej drogi, to ona jest gdzieś na horyzoncie, więc nie bój się spróbować i podjąć ryzyka, ponieważ kto nie ryzykuje, ten nie ma. Co więcej, mamy nadzieję, że Wasze nawyki żywieniowe zmieniły się chociaż troszkę przez ten rok, ale na lepsze, i że jesteście bardziej świadomi tego, co 'wkładacie' w swój organizm. Zatem ten ostatni post w tym roku jest poświęcony Cynamonowej Jaglance z Bordowym Koktajlem, co może być podawane na śniadanie. To wspaniały sposób, by dostarczyć odpowiednich składników odżywczych i minerałów do ciała, przed największą nadchodzącą imprezą w tym roku. Jeszcze raz wszystkiego dobrego, uważajcie na siebie i do zobaczenia w przyszłym roku! 

WG. 


Serves 1 big, 2 small portions
Ingredients
100g uncooked millet
4 dates
cinnamon
goji berries
2 tbsp mixture of favourite nuts

For the smoothie:
1/2 banana
3/4 cup frozen mixture of forrest fruits
water

Method
Start with cooking millet as showed on a packet or in proportion 1:2. Cooked millet place in a bowl, add as much cinnamon as you want, chopped dates, goji berries and chopped nuts (I roasted them on a pan before adding to millet) and combine ingredients. In a seperate bowl place banana and frozen berries (If you don't want cold breafast, pour hot water over fruits to defrost them). With a blender combine ingredients adding water if you prefer more watery consistency. Pour into the bowl, add millet and enjoy!

~Polish version
Na 1 dużą porcję albo 2 małe
Składniki
100g kaszy jaglanej
4 daktyle
cynamon
jagody goji
2 łyżki mieszanki ulubionych orzechów

Na smoothie
1/2 banana
3/4 szklanki mrożonych owoców leśnych
woda

Metoda
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu lub w proporcji 1:2. Gotową kaszę przłóż do miseczki, dodaj tak dużo cynamonu jak lubisz, posiekane daktyle, jagody goji i posiekane orzechy (ja podprażyłam wcześniej orzechy na patelni żeby wydobyć dodatkowy aromat). Wszystkie składniki dokładnie połącz. W osobnym naczyniu zmiksuj banana i owoce (jeśli nie chcesz, żeby twoje śniadanie było zimne, zalej owoce gorącą wodą żeby się odmroziły). Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, możesz rozrzedzić smoothie dodając odrobinę wody. Przelej do miseczki, nałóż kaszę i gotowe!

No comments:

Post a Comment