Tuesday, 23 August 2016

Coconut semolina with orange-lavender honey

Hi healthy eaters!
Imagine these long mornings with a cup of coffee and favourtie breakfast. Yes, we are talking about this round and round but hey, how can you not enjoy this pleasant part of the day when life slowly begins, there is yet no rush, only you, your fuel and book. Perfect.
PS. Feels especially amazing with a bowl of this lavender-infused coconut semolina.

Wyobraź sobie te długie poranki z kubkiem kawy w ręce i swoim ulubionym śniadaniem. Tak, mówimy o tym w kółko ale jak można nie przepadać za tą przemiłą porą dnia gdy życie powoli się budzi, nie ma pośpiechu, tylko ty, twoje paliwo i książka. Perfekcyjnie.
PS. Uczucice jest spotęgowane jeśli zajadasz miseczkę naszej lawendowo-kokosowej kaszy manny.





























Well... it does not necessarily have to be served for breakfast. Despite the fact that semolina was most of us' childhood nightmare and probably you are the one that craves to forget this pudding-like taste of white mush. To be honest, few year ago we belonged to this group too. A few modifications, many breakfasts of eating gruel and here we are. So proud to share this recipe with you. Inspired by so many factors - restaurant where we work (passion for conscious food & use of lavender in the kitchen), culinary books (use of coconut milk in breakfast), culinary photography (we thought that golden liquid looks unbelievable on white dishes, so we created our version of honey) and much more. Not to put too fine a point on it, it is definitely the most delicious semolina we have ever tried and the best breakfast we had for a few last weeks.

Wiecie... to niekoniecznie musi być serwowane na śniadanie. Pomimo faktu że kasza manna była koszmarem z dzieciństwa większości z nas i prawdopodobnie jesteś jednym z tych, którzy marzą aby zapomnieć jej grudkowaty smak białej papki. Szczerze mówiąc, kilka lat temu też należałyśmy do tej grupy. Parę modyfikacji, wiele śniadań w postaci kleików i jesteśmy tutaj! Tak dumne żeby móc podzielić się z wami naszym przepisem. Zainspirowane tak wielma czynnikami - restauracją gdzie pracuję (uwielbienie dla świadomego jedzenia & użycie lawendy w kuchni), książki kucharskie (użycie mleka kokosowego w śniadaniach), fotografia kulinarna (pomyślałyśmy, że złoty płyn wygląda nieziemsko na białych potrawach, więc stworzyłyśmy naszą wersję miodu) i wiele innych. Nie owijając w bawełnę, to zdecydowanie najlepsza manna jaką kiedykolwiek jadłyśmy i jednoczeńsnie najlepsze śniadanie od kilku tygodni.

























In addition, calories included in breakfast as this accounts for about 320kcal. Not many as for breakfast.

Dodatkowo, kalorie zawarte w takim śniadaniu to około 320kcal. Niedużo jak na śniadanie.

Serves 1
Ingredients
1/2 cup milk of your choice
2 tbsp water
40ml coconut milk
3 tbsp semolina
1/2 vanilla bean

Orange-lavender honey
1 small tbsp honey
1 tbsp hot water
1/2 orange
2 lavender flowers

Method
Place in a pan, on a heat milk, coconut milk, water and seeds from 1/2 vanilla bean in a pot. Wait until it starts steam. Wash orange, grate outer skin of it. In a small bowl place honey, add hot water and stir. Then add orange zest, lawvender and juice from 1/2 orange. Honey is ready. When milk mixture is hot, start adding semolina and stir gently. Leave for about 1-2 minutes on a heat to thicken stiring from time to time. Place in a bowl, garnish with honey and favourite fruits, enjoy!

~Polish version
Na jedną porcję
Składniki
1/2 szklanki mleka (roślinne lub krowie)
2 łyżki wody
40 ml mleka kokosowego
3 łyżki kaszy manny
1/2 laski wanilii

Pomarańczowo-lawendowy miód
1 nieduża łyżka miodu
1 łyżka gorącej wody
2 główki lawendy z kwiatami
1/2 pomarańczy

Metoda
Przelej mleko, mleko kokosowe, wodę i ziarenka z 1/2 laski wanilii do rondelka, podgrzewaj. Umyj pomarańczę, zetrzyj skórkę. W małej miseczce rozpuść miód w łyżce gorącej wody. Dodaj lawendę, skórkę z pomarańczy i sok z jej połówki, wymieszaj. Gdy mleczna mikstura paruje i jest gorąca, zacznij dodawać mannę. Mieszaj delikatnie i odstaw na około 1-2 minut do zgęstnienia miesząjąc co jakiś czas. Przełóż do miseczki, polej miodem i ozdób ulubionymi owocami. Smacznego!


No comments:

Post a Comment