Tuesday, 6 September 2016

Spicy tomato soup with sweet potato fries

Hi healthy eaters!
Tired of ceaselessly asking, begging, requesting and waiting? Sometimes all you have to do is to take the matters into your own hands, and that is all! The best method to have things done the way you want it and the way you find it apropriate! 

Zmęczeni nieustannym proszeniem, błaganiem, domaganiem się i czekaniem? Czasami wystarczy, że weźmiecie sprawy w swoje ręce, to wszystko! To najlepsza metoda na to, aby dokonać tego, czego się chce w taki sposób, jaki się chce i w sposób, jaki uważa się za odpowiedni! 


























Everyone is aware that time flies and we are not capable of returning it at any point in our life but not every single one of us takes it in account. If you are passionate people, then we are adamant that you make use of your days the best way imaginable and that you try not to waste your precious minutes. However, owing to the fact that we also have duties and responsibilities, we stress a lot over simple things. Take matters into your own hands and see that you are able to undertake much more than you think! Also, always find time to coddle yourself and your taste buds. We present you super fancy recipe for Tomato Soup with Sweet Potato Fries,which we seasoned using spicy ingredients as we enjoy that spice heating us up from the inside. Nevertheless, we remind you to always have fun in the kitchen and go off script!

Każdy jest świadomy tego, iż czas biegnie nieubłagalnie i nie jesteśmy zdolny przywrócić go w żadnym momencie naszego życia, ale nie każdy z nas bierze to pod uwagę. Jeśli jesteście ludźmi pełnymi pasji, to jesteśmy przekonane, że potraficie zarządzić własnym czasem i qykorzystac swoje dni maksymalnie, nie tracąc żadnej możliwej minuty. Jednakże, ze względu na to, że mamy obowiązki i zobowiązania, bardzo często się nimi stresujemy i przejmujemy. Weźcie sprawy w swoje ręce i zobaczcie, że jesteście w stanie podjąć się większej ilości aktywności, niżeli uważacie! Dodatkowo, zawsze znajdźcie czas, aby nieco rozpieścić samego siebie oraz swoje kubki smakowe. Tym razem, prezentujemy Wam bardzo wykwintny przepis na Zupę Pomidorową z Frytkami z Batatów, które doprawiłyśmy korzystając z pikantnych produktów, ponieważ uwielbiamy, kiedy posiłek ogrzewa nas od środka! Niemniej jednak, przypominamy, abyście zawsze dobrze bawili się w kuchni i improwizowali!

WG. 

Ingredients
2kg tomatoes
1 red pepper
1 onion
2 garlic cloves
1 celery stick
1/2 chili pepper
1 can of tomatoes
vegetable broth
seasoning: salt | pepper | cumin | smoked paprika |

1 sweet potato

Method
Pre-heat oven to 180C, on a baking paper place tomatoes cut into halves as well as pepper. Season with a little bit of olive oil, salt and pepper. Bake until dark on edges. When ready, replace with another baking tray filled with sweet potato cut into sticks and bake until crispy. In a pan pre-heat fat of your choice (olive oil, butter, coconut oil), add onion and fry unil soft, add chopped garlic, selery stick cut into small pieces and fry. At the end add tomatoes from a can and cook for about 5 minutes. Then add tomatoes and pepper from the oven, vegetable broth and combine everything with a hand blendr. Add as much broth as you want. Cook for 15 minutes to allow flavours to combine.

~Polish version
2kg pomidorów
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 gałąź selera naciowego
1/2 papryczki chili
1 puszka pomidrów krojonych
bulion warzywny
Przyprawy: sól | pieprz | kumin | papryka wędzona

1 batat

Metoda
Rozgrzej piekarnik do 180C i na papierze do pieczenia ułóż pomidory i paprykę przecięte na pół lub mniejsze kawałki. Przypraw odrobiną oliwy, solą i pieprzem i piecz aż ściemnieją na końcach. Gdy będą gotowe, wyjmij i włóż batata pokrojonego w słupki i przyprawionego jak pomidory. Piecz aż stanie się chrupki. W tym czasie rozgrzej w garnuszku dowolny tłuszcz (masło, oliwę, olej kokosowy) i podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj posiekany czosnek i drobno pokrojoną gałązkę selera naciowego. Podsmażaj aż się lekko rozpróżą. Następnie dodaj pomidry z puszki. Gotuj ok 5 minut. Na sam koniec dodaj paprykę i pomidory z piekarnika i bulion w dowolnej ilości, zmiksuj za pomocą blendera ręcznego i gotuj przez 15 minut aby smaki się wymieszały.

No comments:

Post a Comment