Sunday, 18 September 2016

Carrot soup with ginger and leek

Hi healthy eaters!
Autumn is on its way! Let's bring some colours of this a bit chilly but beautiful season to our kitchen!

Jesień już na horyzoncie! Wprowadźmy kolory tego nieco chłodnego, jednak pieknego sezonu do naszej kuchni!



























It is needless to say that as most of us are about to start University or have already started their courses, probably a bunch of you will undertake the challenge of living alone or with flatmates. Because of the fact that no one will make you a dinner or lunch or whatever, you are the only one in charge of doing so since then! Remember to feed yourself wisely and with care! Carrot soup with ginger and leek is a great meal for the beginning as it will arm you with various nutrition and vitamins that your organism needs! Do not spare any minute and treat yourself with a bowl!

Niepotrzeba wspominać, iż większość z nas właśnie rozpoczyna swoja przygodę na Uczelniach lub już rozpoczęła swój kurs, prawdopodobnie jakaś część z Was również podejmie sie wyznawania życia na własną rękę i koszt, bądź dzieląc swoje mieszkanie ze współlokatorem. Ze względu na to, że od tego momentu nikt nie będzie Wam przygotowywał posiłków na obiad, czy lunch, gdyż jestescie jedynymi osobami odpowiedzialnymi za to od teraz! Pamietajcie, aby odżywiać się z głową i troską! Zupa z marchewki z imbirem i porem jest wspaniałym posiłkiem na początek jako, że uzbroi Was zarówno w wiele wartości odżywczych, jak i witamin, których Wasz organizm potrzebuje! Nie marnuj ani minuty i potraktuj siebie jedną mieseczką!

WG.

Serves 4
Ingredients
4 carrots
1 leek
1 yellow pepper
1 onion
2 tbsp coconut oil/butter/olive oil
1 cm ginger slice
3 cups vegetable broth
seasoning: smoked paprika | turmeric | curry | chili flakes | salt | pepper

Method
In a small pot pre-heat 1 tbsp of coconut oil. Dice and saute the onion, add finely chopped leek (only white and pale-green parts) and stew together for about 5 minutes. Then add grated ginger and carrot cut into thin slices and stew undercover for 10 minutes. Add seasoning, broth and cook for at leat 30 minutes. Then with a use of hand blender mix all of the ingredients. If necessary, add remaining broth or water to gain proper consistency.

~Polish version
Składniki
4 marchewki
1 por
1 żółta papryka
1 cebula
2 łyżki oleju kokosowego/masła/oleju
1 cm kawałek imiru
3 szklanki bulionu warzywnego
przyprawy: wędzona papryka | kurkuma | curry | płatki chili | sól | pieprz

Metoda
W rondelku rozgrzej olej kokosowy. Posiekaną cebulę wrzuć i zeszklij, następnie dodaj drobno pokrojonego pora (tylko białe i jasno-zielone części) i podduszaj przez około 5 minut. Następnie dodaj starty imbir i marchewkę pokrojoną na cienki plastry i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj przyprawy według uznania, bulion i gotuj przez co najmniej 30 minut. Pod koniec zblenduj wszystkie składniki. Jeśli to potrzebne, dodaj więcej blionu warzywnego lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


No comments:

Post a Comment