Sunday, 11 September 2016

Sweet potato & kale salad

Hi healthy eaters!
It is so hard to stay motivated, isn't it? But regardless how many times you fail, what matters is that you still keep on trying!

Uciążliwie ciężko jest pozostać zmotywowanym, nieprawdaż? Ale niezależnie od tego, ile razy już polegliście, liczy się to, że nadal podejmujecie próbę! 



























We are not planning to collaborate on the topic of motivation as we have already done that hundreds of times before, however, what we aimed to gain was your attention so that we can remind you that you should still do your best even when hard times come to lighten up your path and reach your goal. If you are reading this, it means that either you eat healthy and follow the rules of healthy lifestyle or you simply wish to improve your health. Although, we are not experts and our (let's say) determinant is to share our food/recipes ideas so that maybe some of you find it inspiring, interesting or possibly even try to make a bit on their own. Don't get us wrong, we also have our 'cheat day' or rather 'cheat days', but it's a proper thing to do as long as there is a balance. 
For today, potatoes, veggies that we are not particularly keen on, but these are sweet potatoes - the ones that we adore! If you need greens extremely fast or you are running late and forgot to prepare a meal for yourself, then this recipe is right for you! Put some extra goodies, such as quinoa, kale and carrot, and serve it with homemade dressing, quick and simple and super healthy meal, which will certainly boost your energy!

Nie zamierzamy rozwijać się na temat motywacji, ze względu na to, iż dokonałyśmy tego już z setki razy, jednakże, co chciałyśmy przez to osiągnąć to Wasza uwaga po to, aby móc Wam przypomnieć, że powinniście wciąż dawać z siebie wszystko, nawet jeśli nadejdą ciężkie chwile, a to wszystko po to, by rozświetlić Wam drogę i zdobyć cel. Jeśli to czytacie, to oznacza, że albo odżywiacie się bardzo zdrowo i przestrzegacie zasad zdrowego stylu życia albo najzwyczajniej chcielibyście polepszyć swoje zdrowie. Pomimo faktu, że nie jesteśmy ekspertkami i naszym (nazwijmy to) wyznacznikiem jest dzielenie się jedzeniowymi/przepisowymi pomysłami, ponieważ możliwe, iż niektórzy z Was zaczerpną inspiracji i spróbują wypróbować któryś z zamieszczonych na naszym blogu przepisów. Nie zrozumcie nas źle, my również miewamy tzw. 'cheat day' albo raczej 'cheat days', ale to również istotne tak długo, jak utrzymamy balans pomiędzy nimi.
Na dzisiaj, ziemniaki, warzywka, za którymi zbyt szczególnie nie przepadamy, ale te są ich słodką odmianą, czyli bataty - te, które uwielbiamy! Jeśli potrzebujecie zieleniny ekstremalnie szybko, bądź jesteście już spóźnieni i zapomnieliście przygotować posiłku dla siebie, w takiej sytuacji ten przepis jest właśnie dla Was! Dołóżcie jakiś dodatkowych dobroci, na przykład quinoa, jarmuż i marchewka, i podajcie to z domowym dressing'iem, szybki i prosty i super zdrowy posiłek, który z pewnością doda Ci energii!

WG. 

Serves 1
Ingredients
1/2 sweet potato
1/3 cup uncooked quinoa
handful kale
1/2 carrot

For dressing:
2 tbs tahini
1/2 lime (juice)
1 tbsp soy sauce
1 tbsp grated ginger

Instructions
Peel veggies. Cut sweet potato into small cubes and pre-heat oven to 180C. Rinse quinoa carefully and cook in proportion 2:1 (twice as much water). In another pan boil water, remove from heat and add kale. Leave for about 5 minutes and let it soften. Prepare dressing: just combine all of the ingredients. Place rinsed kale in a bowl, add grated carrot and cover with dressing. Then add quinoa and baked sweet potato.










~Polish version
Na 1 porcję
Składniki
1/2 batata
1/3 szklanki nieugotowanej komosy
duża garść jarmużu
1/2 marchwii

Na dressing:
2 łyżeczki pasty tahini
1/2 limonki (sok)
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka startego imbiru

Metoda
Obierz warzywa. Pokrój batata w małe kostki i rozgrzej piekarnik do 180C. Dokładnie wypłucz komosę i gotuj w proporcji 2:1. W innym rondelku zagotuj wodę, zdejmij z palnika i wrzuć jarmuż. Odstaw na około 5 minut aby zrobił się bardziej miękki. Przygotuj dressing: połącz ze sobą wszystkie składniki. Odsączony jarmuż ułóż na talerzu, dodaj startą na tarce marchewce i dokładnie obtocz w dressingu. Ułóż ugotowaną komosę i upieczone bataty.


No comments:

Post a Comment